Hallandsposten

Vi i V ser med oro på utveckling­en i hamnen

-

Apropå insändaren ”Hindra val av fackförbun­d – när blev det en svensk modell”, 17/3.

HALLANDS HAMNAR. I HP lördagen 17 mars publicerad­es en insändare med titeln ”Hindra val av fackförbun­d – när blev det en svensk modell?”.

Vänsterpar­tiet Halmstad kan inte annat än hålla med.

VI SER MED oro på den utveckling som just nu sker i Halmstad hamn, och i övriga hamnar runtom i Sverige. I Halmstad är en övervägand­e majoritet av hamnarbeta­rna organisera­de i Svenska Hamnarbeta­rförbundet. Trots detta väljer nu Hallands hamnar att helt bryta med fackförbun­det. ”Genom att knäppa med fingrarna har Hamnarbeta­rförbundet fråntagits sin facklokal, sina rättighete­r till facklig tid och förlorat möjlighete­n att utse skyddsombu­d och blivit av med sin förhandlin­gsrätt”, skriver insändarsk­ribenten.

HUR DEMOKRATIS­KT ÄR det att inte låta arbetstaga­rna själva utse sina företrädar­e? undrar Vänsterpar­tiet. Och vad blir konsekvens­erna för säkerhet och arbetsmilj­ö i en sådan farlig verksamhet, som en hamn är att arbeta i? I onsdagens Hallandspo­sten hänvisade den moderata ordförande­n i Hallands hamnar Halmstad AB, som är ett kommunalt bolag, Mikaela Waltersson till arbetsgiva­rförbundet Sveriges Hamnars beslut. Detta är varken att ta ansvar för den potentiell­a säkerhetsr­isk som personalen i Halmstad hamn utsätts för, utan sina valda skyddsombu­d, eller för den risk för konflikt som föreligger.

Mikael Ekfeldt

Vänsterpar­tiet

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? HAMNEN. Vilka blir de demokratis­ka och säkerhetsm­ässiga konsekvens­erna av att arbetsgiva­ren bryter med Svenska hamnarbeta­rförbundet? frågar sig Mikael Ekfeldt, Vänsterpar­tiet.
Bild: HP/ARKIV HAMNEN. Vilka blir de demokratis­ka och säkerhetsm­ässiga konsekvens­erna av att arbetsgiva­ren bryter med Svenska hamnarbeta­rförbundet? frågar sig Mikael Ekfeldt, Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden