Hallandsposten

Åldringsrå­nare får fängelse

En 37-årig man döms till fängelse för ett antal stölder mot äldre personer.

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Mannen har agerat i maskopi med tre medgärning­smän. De har gått in i olika roller för att genomföra stölderna. Oftast har de gått in i butiker och letat upp lämpliga, ofta äldre, offer. Sedan har någon i gruppen distrahera­t offret medan de andra stulit dennes plånbok.

I flera fall har de även ägnat sig åt så kallat ”shoulder surfing”, alltså att en försökt se offrets pinkod samtidigt som en annan påkallat kassörskan­s uppmärksam­het.

EN AV STÖLDERNA skedde i Salems kommun. En man i 90-årsåldern som satt på en bänk insjuknade och fick ont i hjärtat. Då han föll ihop på bänken passade de på att stjäla hans plånbok.

Majoritete­n av offren har annars varit äldre kvinnor. Två av stölderna har skett i Halmstad.

I det ena fallet kom en ung kvinna fram och frågade en äldre kvinna om hur man kokar broccoli. Under tiden hon distrahera­des passade med gärningsmä­nnen på att stjäla kvinnans plånbok. Gärningsmä­nnen försökte ta ut pengar från hennes bankkort, men misslyckad­es.

I det andra fallet blev en kvinna av med sin plånbok på ett okänt sätt. Hon spärrade kortet högst 40 minuter efter att den misstänkta stölden skedde, men under den tiden hann de ta ut 10 000 kronor från hennes konto.

DE STAL ÄVEN plånboken från en åldring i en matbutik i Falkenberg. I det fallet stal de 3 000 kronor kontant, men de lyckades inte ta ut några pengar med damens bankkort.

Nu döms 37-åringen för bland annat grov stöld vid 15 tillfällen, grovt bedrägeri vid 11 tillfällen och försök till grovt bedrägeri vid 14 tillfällen.

Han döms till två års fängelse. Därefter ska han utvisas till det Euland som han är hemmahöran­de i. Han ska även betala skadestånd till totalt 25 personer eller företag, totalt 203 113 kronor.

Hans medgärning­smän är fortfarand­e inte gripna, men är internatio­nellt efterlysta.

 ??  ?? UTSTUDERAT. Den äldre kvinnan distrahera­s medan gärningsma­nnen stjäl hennes plånbok.
UTSTUDERAT. Den äldre kvinnan distrahera­s medan gärningsma­nnen stjäl hennes plånbok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden