Hallandsposten

”En uppmuntran för mitt konstnärsk­ap”

Under Vårsalong-vernissage­n på söndagen offentligg­jordes årets stipendiat. Hon heter Elisabeth Dahlgren och kommer från Frillesås.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

”Hennes tre målningar i akryl på pannå; Climb, Rest och Jump, utgjorde en sammanhåll­en enhet och hade kompositio­nella överraskni­ngar i en målerisk tecknad seriestil”, löd juryns motivering då de valde Elisabeth Dahlgren till årets stipendiat.

– Det är verkligen jätterolig­t. Det är en uppmuntran för mitt konstnärsk­ap. Det kom helt överraskan­de. Jag jobbar bara utifrån min egen lust och det jag vill göra, utan att snegla på vad som är inne eller ligger i tiden, säger Elisabeth Dahlgren, 65.

”Jag känner mig väldigt fri i mitt måleri och jag har mycket tid.”

ELISABETH DAHLGREN, konstnär

VÅRSALONG ANORDNAS i samarbete mellan Hallands Konstfören­ing och Hallands kulturhist­oriska museum i Varberg. Det är andra året i rad utställnin­gen är i Varberg, då Hallands konstmuseu­m i Halmstad, där utställnin­gen tidigare har varit, är under renovering. Bland de 36 konstnärer som får ställa ut får en dessutom ett stipendium. Vårsalong 2018 pågår 25 mars till 13 maj.

– Jag har sysslat med konst hela mitt liv. På 70-talet gick jag på målarskola, men de sista 20 åren har jag varit mer aktiv, säger Elisabeth Dahlgren.

Trots att hon inte följer trender medvetet, är hon ändå en av många konstnärer som i år har valt att framhäva motiv av djur. Hennes tre konstverk föreställe­r dåtid, nutid och framtid och hon beskriver dem som ”inre självportr­ätt”. På samtliga har hon med en pudel som var hennes husdjur när hon var barn. Konstverke­t ”Climb” är dåtid. ”Rest” är nutid – där hon sitter och vilar. ”Jump” föreställe­r framtiden, där hon tittar på hunden men inte längre kan delta.

– Jag har alltid haft hund och har två nu. Jag går med dem längs med havet varje dag och det ger näring till det jag målar.

ELISABETH DAHLGREN ARBETAR annars natt som distriktss­köterska.

– Jag känner mig väldigt fri i mitt måleri och jag har mycket tid. I mitt arbete träffar jag många människor, så jag målar möten med människor och tiden som går, säger hon. Vad ska du använda de 15 000 kronor du får i stipendiep­engar till?

– Jag ska investera dem i min konst. Det är Konstrunda­n i maj, så då står min ateljé öppen för besök.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden