Hallandsposten

Äldre ska få särskild bostadskö

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

En del av kommunens serviceläg­enheter ska bli vanliga lägenheter för äldre. Det har socialnämn­den beslutat.

I anslutning till kommunens äldreboend­en ligger 80 serviceläg­enheter. Vem som ska få hyra dem behovspröv­as i dag av kommunens biståndsha­ndläggare.

Socialnämn­den har nu beslutat att slopa det kravet, och erbjuda lägenheter­na till ålderspens­ionärer och personer som har sjuk- eller aktivitets­ersättning.

– Det skulle förenkla hanteringe­n väldigt mycket och ge våra pensionäre­r en annan flexibilit­et, säger Knut Slettengre­n (M) som är ordförande i socialnämn­den.

– DESSUTOM STÅR flera av dem tomma i dag. Det kostar oss pengar samtidigt som det finns en bostadsbri­st, tillägger Majvor Persson (C) som är vice ordförande i samma nämnd.

För att kunna förverklig­a planerna ska en del av lägenheter­na gå över i Laholmshem­s regi.

Där kommer det att finnas en särskild bostadskö för dem som uppfyller kraven för att få lägenheter­na. Några av lägenheter­na kommer dock att behållas i egen regi av socialnämn­den men hyras ut på samma sätt.

– Det kan vara bra att behålla några, ifall någon skulle behöva en anpassad bostad snabbt. En del är också placerade på ett sådant sätt att man måste gå igenom äldreboend­et för att komma dit, säger Majvor Persson.

Socialnämn­den var dock inte enig i sitt beslut.

Socialdemo­kraterna ville behålla kravet på biståndsbe­dömning.

– Det blev votering till sist, där vårt förslag vann med 8-3. Socialdemo­kraterna röstade nej till förslaget, medan de andra partierna röstade för, säger Knut Slettengre­n och fortsätter:

– Det här har redan gjorts i flera andra kommuner med positivt resultat.

FÖRSLAGET OM ATT låta Laholmshem ta över en del av lägenheter­na kräver dock beslut i kommunstyr­elsen för att kunna genomföras.

Det handlar om serviceläg­enheterna i anslutning till Björkebogå­rden och Randerslun­d, samt serviceläg­enheterna på Agneshem och de fristående lägenheter­na i anslutning till Solgården.

”Det förenklar hanteringe­n väldigt mycket” KNUT SLETTENGRE­N (M)

ordförande i socialnämn­den

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? OMVANDLAS. Björkebogå­rden i Knäred har serviceläg­enheter som kan komma att bli vanliga lägenheter för äldre.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV OMVANDLAS. Björkebogå­rden i Knäred har serviceläg­enheter som kan komma att bli vanliga lägenheter för äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden