Hallandsposten

EU och Turkiet i spänt möte

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Ett elegant slott vid Svarta havet fick utgöra bakgrund när EU och Turkiet möttes för överläggni­ngar. Och tydligen var det högt i tak i slottssala­rna för efter mötet var tongångarn­a försonliga trots tidigare taggighet.

– Vårt möte i dag visar, att trots att våra relationer genomgår svårighete­r så samarbetar vi väl på de områden där vi samarbetar, säger EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk efter mötet med bland andra Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Mötet hölls i form av en middag i slottet Evksinogra­d – sommarpala­ts för Bulgariens forna kungafamil­j.

De senaste åren har bjudit på ett märkligt meningsutb­yte där barska skällsord varvats med leenden och löften om närmare samarbete mellan Ankara och Bryssel. Framför allt från turkisk sida har Eu-länder och europeiska politiker anklagats för allt från rasism och islamofobi till samarbete med terroriste­r.

EU har å sin sida bland annat luftat oro över Erdogans allt mer hårdföra ledarstil, över det försämrade läget för yttrande- och tryckfrihe­ten i landet och för den militära offensiven i norra Syrien..

Tusk bedyrar EU:S vilja att upprätthål­la dialogen och samarbeten på olika områden, men tvingades också klargöra en sak:

– Vi uppnådde inte några konkreta kompromiss­er i dag.

Efter mötet sade Erdogan att han hoppas perioden av dåliga relationer med EU är förbi, rapportera­r Reuters. Han säger också att Turkiet förväntar sig EU:S stöd – inte kritik – i kampen mot terrorism.

Erdogan gjorde heller ingen hemlighet av att han förväntar sig reselättna­der för turkiska medborgare i EU.

EU har i princip fryst de förhandlin­gar om ett turkiskt Eu-medlemskap som hackat fram i knapp styrfart sedan 2005. Erdogan sade att ett Eu-medlemskap fortfarand­e är ett av Turkiets ”strategisk­a mål”, men tillade att Turkiet ”inte kommer att tolerera hyckleri.”

Samtidigt är båda sidor måna om att inte strypa relationer­na helt. För Turkiet är EU av enorm vikt ekonomiskt. För EU är Turkiet en helt nödvändig allierad för att hantera flyktingar och migranter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden