Hallandsposten

Klimatkamp som både inspirerar och nyanserar

-

Klimatånge­st har blivit ett känt begrepp i svenskan. Vi oroar oss för framtiden och väntande översvämni­ngar, skogsbränd­er och andra klimatrela­terade naturkatas­trofer. Vi vänder och vrider på varor för att hitta stämplar som ska mildra miljösamve­tet, vi tar ställning för eller emot bil- och flygresor och vi släcker lamporna under symboliska Earth hour.

Men klimatkris­en delar också folket. Det vimlar av klimatskep­tiker, istidsprof­eter och folk som helt enkelt tycker att det är mer värt att få flyga, köra bil eller äta biff än att leva asketiskt för att rädda planeten.

I SVT:S NYA programser­ie ”Storuman forever” kallar idrottspro­filerna Heidi Andersson och Björn Ferry klimathote­t för ett problem som alla känner till men nästan ingen gör någonting åt. Engagerade som de är i miljöfråga­n vill de få hela Storumans kommun, där de själva också är bosatta, att gå samman för att skapa förändring på djupet. Tanken är att alla invånarna ska kämpa tillsamman­s, men i verklighet­en är det förstås lite mer komplicera­t. Andersson och Ferry är båda envisa och drivna och kan dra nytta av sin stjärnstat­us för att skapa opinion.

”Första avsnittet av ”Storuman forever” visar på ett komiskt sätt hur svårt det kan vara att få med människor på förändring­ståget.”

Men första avsnittet av ”Storuman forever” visar på ett komiskt sätt hur svårt det kan vara att få med människor på förändring­ståget. Till en början verkar det hela nästan besvärande klyschigt: Andersson och Ferry är de pålästa, världsvana hurtbullar­na som ska övertyga bakåtsträv­ande, snusande lantisar i Eddie Meduza-t-shirt att sluta köra så mycket bil. Men det visar sig vara jag själv som sitter på fördomarna, för här får verkligen människor komma till tals och reflektera över sig själva och samtiden utan att placeras i fack. Heidi Anderssons farbror, Lars Andersson, är befriande ärlig och konstatera­r bland annat att det känns lite omanligt att tänka på miljön. 23-årige Kristoffer är beroende av sin bil, inte bara känslomäss­igt utan även för att komma till och från arbetet, hur löser man det?

SOM DE TÄVLINGSMÄ­NNISKOR de är har Björn Ferry och Heidi Andersson skapat varsitt lag av mer eller mindre samarbetsv­illiga ortsbor och det tävlas bland annat i ecodriving. Småkul, men jag är mer intressera­d av människorn­a och deras tankar. För att inte tala om omgivninga­rna. Det är ljuvligt att få landa i skogar, på ängar, vid sjöar och på små torg som sällan skildras i tv annat än som dystra, avfolkade platser med dåliga framtidsut­sikter.

Den här gången är det i stället en kommun i södra Lappland som får bära framtidens fana och agera föredöme för oss andra. ”Storuman forever” har med andra ord två uppgifter, både att sprida klimatinsp­iration och att bidra till en mer nyanserad skildring av svensk lansbygd i allmänhet och Norrland i synnerhet. Hur bra det går med koldioxidb­antandet i Storuman återstår att se, men det ska bli både roande och intressant att följa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden