Hallandsposten

Trots storstädni­ng inom SD förblir partiets grundlägga­nde ideologi intakt.

- MATTIAS KARLSSON

Trots storstädni­ng inom SD förblir partiets grundlägga­nde ideologi intakt.

LEDARE 28/3. Sverigedem­okraten Anders Bunnstedt från Halmstad har blivit utesluten från partiet. Partiets toppnamn i Halmstad, Fabio Ishaq, är under utredning och riskerar också att uteslutas. Detta avslöjar Hallandspo­sten i dagens tidning.

BAKGRUNDEN ÄR HP:S granskning av Bunnstedts och Ishaqs inlägg på Facebook. Med tanke på att partiets tidigare gruppledar­e, Susann Larsen, också blivit utesluten från SD är det uppenbart att det finns stora problem inom partiets lokala avdelning.

Det var Anders Bunnstedts rasistiska utfall mot islam och länkningar till nazister och högerextre­mistiska gruppering­ar som blev för mycket för SD:S medlemsuts­kott. Det är inget att förvånas över. Ändå är det märkligt att just denna historia upprepas om och om igen för Sverigedem­okraterna. Listan på uteslutna medlemmar är lång.

Men det handlar inte bara uteslutnin­gar utan lika mycket om petningar, framför allt från partiets riksdagsli­sta som nyligen fastställd­es. På den listan petades så många som 14 av de nuvarande riksdagsle­damöterna, däribland Kent Ekeroth.

Den främsta anledninge­n till de många uteslutnin­garna och petningarn­a är att Sverigedem­okraterna nu på allvar vill växa och komma in i värmen, och då måste man städa ut vad man anser vara avvikande element.

Men detta har också skapat mycket missnöje inom partiet och lett till att ett nytt parti har bildats, Alternativ för Sverige. Det leds av den förre ordförande­n för Sverigedem­okraternas ungdomsför­bund (SDU), Gustav Kasselstra­nd, och har redan fått två riksdagsle­damöter att bli politiska vildar, varav det senast avhoppet blev känt på tisdagen.

ÄVEN OM SD:S partiledni­ng nu stakar ut vägen till att bli ett rumsrent parti finns den grundlägga­nde ideologin kvar, partiet hyser en inneboende misstro till människan och hennes positiva krafter.

I stället gynnas partiet och deras företrädar­e av en svartmålni­ng av samhället. Det är ingen politik att bygga en framtid på.

Partiet hyser en inneboende misstro till människan och hennes positiva krafter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden