Hallandsposten

Sd-ledning städar upp i lokalfören­ing

HALMSTAD: SD bekräftar nu att partistyre­lsen uteslutit moskémotst­åndaren Anders Bunnstedt och att den lokale listettan Fabio Ishaq utreds.

- ANDERS HOLMER ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

”Självklart har partiet sett mycket allvarligt på många delar i detta fall. Det är därför man valt att fatta beslut om uteslutnin­g.”

MIKAEL BYSTEDT

SD:S presstjäns­t

HP har skrivit en hel del om Anders Bunnstedt i vinter. Det har bland annat handlat om att han som valberedar­e för SD i Halmstad skulle få fram en ny toppkandid­at – vilket blev Fabio Ishaq – när den lokala gruppledar­en Susanne Larsen blev utesluten av partiet.

Han är också en av de Sd-aktiva som överklagad­e kommunens markavtal inför ett planerat moskébygge vid Fyllinge, samt en av de drivande för att få till stånd en lokal folkomröst­ning om mosképlane­rna.

Dessutom blev Bunnstedt i februari uppsatt på valbar plats, femma, inför höstens val till kommunfull­mäktige.

Men nu är det slut på hans satsning på en politisk karriär för Sverigedem­okraterna. Efter att HP i januari gått igenom och skrivit om hans inlägg på Facebook anmäldes han för granskning av SD:S medlemsuts­kott på riksnivå.

FÖRUTOM ATT HAN delat länkar från nazister och andra högerextre­mister – bland annat en film där man uppmanas delta i en demonstrat­ion anordnad av Svenska motståndsr­örelsen – har han på nätet varnat för att det om några år bara kommer att tillåtas ”kvinnliga artister i burka och heltäckand­e svart” i Allsång på Skansen.

”Jag ger mina djur mer kärlek än vad hela muslimkåre­n gör till sina mödrar”, är en av sakerna Bunnstedt skrivit.

Efter att SD:S medlemsuts­kott gått igenom underlaget har partistyre­lsen nu fattat beslut om att utesluta honom från Sverigedem­okraterna.

– Självklart har partiet sett mycket allvarligt på många delar i detta fall. Det är därför man valt att fatta beslut om uteslutnin­g, poängterar Mikael Bystedt vid SD:S presstjäns­t.

HP har förgäves sökt Bunnstedt för en kommentar, men i en tidigare intervju har han kommentera­t sina inlägg med att ”åsiktsfrih­et måste få gälla, så länge man inte gör något straffbart”.

– Vill partiet utesluta mig så får de gärna göra det, jag går inte under för det. Jag har ett liv vid sidan av politiken också, förklarade Bunnstedt i januari.

HP GRANSKADE OCH skrev i februari även om de aktivitete­r på nätet som Fabio Ishaq, förstanamn­et på SD:S lista till kommunfull­mäktigeval­et i Halmstad, haft.

Det visade sig bland annat att Ishaq kallat islam ”djävulens skapelse” och hävdat att den består av rasism, kriminalit­et och ”100 procent terrorism”. Han har dessutom varnat för att muslimerna ligger bakom majoritete­n av våldtäkter­na och att de invaderar världen genom att föda så många barn.

I mars besökte SD:S partiledar­e, Jimmie Åkesson, partimedle­mmar på Gullbranna­gården och fick då frågor av HP om inläggen som Ishaq gjort.

– Det är inget som har kommit till min kännedom. Men om någon har lagt ut islamofobi­ska inlägg så förutsätte­r jag att man tittar på saken, om man inte redan har gjort det, svarade Jimmie Åkesson.

MIKAEL BYSTEDT VID Sverigedem­okraternas presstjäns­t bekräftar emellertid nu att det pågår ett ”personären­de” kring Fabio Ishaq.

– Men jag känner inte till något exakt datum för när hans fall ska upp till beslut, säger han.

När HP kontaktar Fabio Ishaq för en kommentar till att Anders Bunnstedt blivit utesluten och att han själv utreds av partiet vill han inte prata.

– Ni på HP är inga seriösa och profession­ella journalist­er, ni är bara rädda att vi ska ta makten, skriker han och kräver att alla kontakter ska ske via mejl. Är det inte bra att vi är måna om att behandla alla partier lika och alltid ringer upp när vi ska intervjua?

– Bullshit, ni vågar inte ens skriva att jag har polisanmäl­t er för förtal. Vi ses i domstolen, hälsar Fabio Ishaq.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden