Hallandsposten

Katter hölls fångna

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Polisen fick ta hand om 100 katter som var instängda. Nu åtalas kattägaren för djurplåger­i.

Djurförbud hindrade inte en man från att ha över 100 katter omkring sig. Nu åtalas han misstänkt för djurplåger­i.

Mannen som är bosatt på en ort i Laholms kommun var ett ärende för länsstyrel­sen i flera år med föreläggan­de innan han 2016 blev förbjuden att ha hand om och skaffa katter.

MEN DET HINDRADE honom inte från att ha kvar katterna. När anmälninga­r från allmänhete­n fortsatte att komma in gjorde länsstyrel­sen en kontroll på mannens tre fastighete­r och tog därefter beslut om att omhänderta samtliga katter.

Beslutet verkställd­es med hjälp av polisen som vid en insats fick tag i 68 katter i mannens fritidshus. I mannens bostad fångades 22 katter in och efter tips om att det fanns katter även på hans arbetsplat­s togs ett antal katter omhand på arbetsplat­sens ovanvåning. Polisen observerad­e också ett stort antal katter som sprang omkring utomhus kring alla fastighete­rna.

AV DE 90 omhänderta­gna katterna var 38 så sjuka och förvildade att de avlivades. Ännu fler fångades in därefter och flera av dem var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Alla katter undersökte­s av veterinär som kunde konstatera att många av dem led av sjukdomar. De hade sjukdomar som kronisk kattsnuva, lungproble­m, njursvikt och övervikt. Veterinäre­n kunde också konstatera att de sjuka katterna hade lidit i veckor och kanske månader. En katt hade så överväxta klor att de vuxit in i trampdynan och gett sår. Andra var undernärda på grund av konkurrens om mat och vatten. De katter som bedömdes vara friska togs omhand för omplacerin­g.

Mannen har nu fått en saftig räkning på 188 587 kronor från polisen för de kostnader man hade i samband med omhänderta­gandet. Det gäller infångande­t och avlivning samt mat och logi i ett djurstall för dem katter som var friska nog för att omplaceras.

Mannen har förklarat sin tanke med kattverksa­mheten. Han ville ta hand om förvildade katter och sedan omplacera dem till bra hem.

Han uppger att ”ingen annan i samhället tar ansvar för lösspringa­nde vildkatter”. De lockades med mat till ett uthus, fångades och stängdes sedan in.

Polisens förundersö­kning omfattar närmare 400 sidor med veterinärs­utlåtande, rapporter, skrivelser och förhör samt också foton som länsstyrel­sen tagit i samband med inspektion­er där katterna hölls instängda.

”De lockades med mat till ett uthus och stängdes sedan in”

MANNEN HAR BETT att få bifoga en egen film. Den spelades in i samband med att katterna avlivades och visar enligt mannen hur katterna stängs in i en bur och skjuts.

 ??  ??
 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ?? DJURFÖRBUD. Trots att han inte fick ha djur vägrade mannen göra sig av med katterna som hölls instängda i tre fastighete­r.
Bild: LÄNSSTYREL­SEN DJURFÖRBUD. Trots att han inte fick ha djur vägrade mannen göra sig av med katterna som hölls instängda i tre fastighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden