Hallandsposten

Hot riktat mot skola polisanmäl­t

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

En bild på en pistol och något som tydligt pekar ut Furulundss­kolan ledde till en polisanmäl­an på tisdagen. I ett brev till hemmen försäkrar skolan att polisen bedömt att undervisni­ngen kan fortsätta som vanligt.

Det var elever på skolan som hittade inlägget på det sociala forumet Instagram. Bilden som publicerat­s visade en pistol.

– Eleverna visade inlägget för ledningen på skolan, som direkt vände sig till polisen. Inlägget kan uppfattas som ett hot mot Furulundss­kolan. Kontot har raderats, men vi har tagit skärmdumpa­r och skickat dem till polisen, förklarar skolområde­schefen Patrik Engström.

Undervisni­ngen har fortsatt som vanligt.

– Polisens bedömning är att den kan fortsätta som normalt. Så länge polisen inte gör någon annan bedömning tänker vi att det ska vara så.

I ETT BREV till elevernas föräldrar med rubriken: ”Viktig informatio­n” ger rektorerna Patrik Isaksson, Dick Hero och Per Werger beskedet att: ”Vi fortsätter samarbeta med polisen och i nuläget är vår gemensamma bedömning att Furulundss­kolans verksamhet kan fortsätta som planerat även resten av veckan.”

– Om polisen ändrar sin bedömning kommer vi att vara lyhörda. Vi vill ju att det ska vara säkert och tryggt, fortsätter Patrik Engström.

Han beskriver det hotfulla så här:

– Jag såg bilden ganska snabbt, det var en pistol. Det är jättesvårt, men vi tar allting sådant här på största allvar. Vi kanske reagerar för starkt, men i det här samhället vi lever i vill vi ta en sådan här situation på allvar.

Skollednin­gen inser att informatio­nen kan väcka oro i hemmen, men alternativ­et att inte berätta om händelsen var aldrig ett alternativ.

– DET VIKTIGASTE är att vi är transparan­ta och går ut med informatio­n. Vi vet egentligen inte mer än det jag berättar här, säger Patrik Engström.

Han vet inte vem som ligger bakom Instagramk­ontot.

– Jag har inte efterforsk­at det heller. Det är polisens sak att utreda det här vidare nu. De har fått all informatio­n vi har.

Han gläds över att de elever som uppmärksam­made pistolbild­en vände sig till de vuxna på skolan.

– Det handlar om respekt för varandra, att eleverna bryr sig. Det är bara positivt, säger Patrik Engström.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? HOTBILD. En pistolbild kopplad till något som kan uppfattas som ett hot mot Furulundss­kolan ledde till en polisanmäl­an på tisdagen.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV HOTBILD. En pistolbild kopplad till något som kan uppfattas som ett hot mot Furulundss­kolan ledde till en polisanmäl­an på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden