Hallandsposten

Hotell i 16 våningar vid Österskans

HALMSTAD: Ett konsortium bestående av Fem hjärtan, Serneke, White arkitekter och Winn hotel group får bygga ett storhotell på Österskans.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Vinnande förslag till nya Österskans blev en 16 våningar och 54 meter hög byggnad med 200 hotellrum, konferensa­nläggning, skybar, restaurang och spa. I markplanet mot teatern kommer det att finnas en saluhall och en terrass ner mot Nissan.

Konsortiet Fem hjärtan, Serneke, White arkitekter och Winn hotellgrou­p tog hem vinsten i Halmstads kommuns markanvisn­ingstävlin­g som offentligg­jordes på tisdagen.

– Juryn ansåg att det här förslaget på bästa sätt visar hur Österskans kan bli en öppen plats där människor både stannar och möts. Dessutom kommer byggnaden i sig att bli ett blickfång, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott.

HOTELLET, SOM KOMMER att bli i ett Radisson Blu-koncept, byggs i huvudsak på det som i dag är förlängnin­gen av Strandgata­n mot Österbro. Vägen kommer att få en ny sträckning där den gamla terminalby­ggnaden på Österskans ligger i dag.

En liten del av Picassopar­ken tas i anspråk, men ytan framför hotellet ska även fortsättni­ngsvis vara del av den allmänna parken.

– Den offentliga miljön kommer att bli använd på ett smartare sätt. Projektet förädlar det som platsen redan i dag erbjuder, säger Jenny Axelsson.

– Hotellet kommer att göra ett förhålland­evis litet ”fotavtryck” på marken, som redan i dag består av asfalt och väg, säger Hans Forsmark, ansvarig arkitekt på White.

–Halmstad är ju känd som en sommarstad. Med det här projektet vill vi göra den här platsen attraktiv året om och dygnet runt, säger Peter Jacobsson, vd för fastighets­bolaget Fem hjärtan.

Hotelloper­atören Winn deltog inte i pressinfor­mationen på tisdagen då projektet presentera­des. Men Peter Jacobsson från Fem hjärtan säger att Winn har gjort bedömninge­n att det inte finns något befintligt underlag för ett nytt stort hotell i Halmstad.

–Men man inriktar sig inte på det underlag som finns i dag utan tror att det här projektet kommer att tillföra nya besökare och hotellgäst­er till Halmstad, säger han.

Enligt stadsarkit­ekt Kajsa Sparrings, som har suttit med i jurygruppe­n, höll det vinnande förslaget högst kvalitet.

–Alla förslagen hade sina förtjänste­r men det som talar till fördel för vinnaren är dess inlevelse i omgivninge­n och samspelet mellan ute och inne, säger hon.

Hon säger också att aspekter som hållbarhet och översvämni­ngsrisk har beaktats och förslaget är anpassat för att möta framtida risknivåer vid extremväde­r.

MARKANVISN­INGEN kommer bara att omfatta hotell- och restaurang­byggnaden. Den offentliga miljön utanför byggnadern­a kommer att utvecklas av kommunen som ett publikt rum. Det handlar bland annat om terrassen mot Nissan och eventuellt en bastubyggn­ad i Picassopar­ken.

Kommunen kommer inom kort att inleda arbetet med en ny detaljplan som är anpassad för hotellproj­ektet. Tidsplanen är att hotellet ska vara färdigt 2025.

Normal tid för att genomföra en ny detaljplan är två–tre år med hänsyn tagen till eventuella överklagan­den.

De två andra förslagen som deltog i markanvisn­ingstävlin­gen hade tagits fram av MTA Bygg och anläggning, Casmé, Fredblad arkitekter och Nordic choice hotels samt Fastighete­r Maria minor, Sydark konstruera och Design hotels in Sweden.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VINNANDE FÖRSLAG. Hotellet som presentera­des på tisdagen får 200 rum, konferensa­nläggning, spa, skybar och restaurang samt en saluhall.
Bild: JARI VÄLITALO VINNANDE FÖRSLAG. Hotellet som presentera­des på tisdagen får 200 rum, konferensa­nläggning, spa, skybar och restaurang samt en saluhall.
 ?? Bild: WHITE ARKITEKTER ?? STORHOTELL. Österskans får ett Radisson blu-hotell med saluhall och terrass mot Nissan.
Bild: WHITE ARKITEKTER STORHOTELL. Österskans får ett Radisson blu-hotell med saluhall och terrass mot Nissan.
 ??  ?? NY VÄG. Sträckning­en öster om Österbro rätas ut och dras förbi den gamla busstermin­alen, som rivs.
NY VÄG. Sträckning­en öster om Österbro rätas ut och dras förbi den gamla busstermin­alen, som rivs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden