Hallandsposten

Inget tjafs med förbud

- LEDARE MATTIAS KARLSSON

När S visar att man kan ändra sig borde fler partier göra likadant.

28/3. Nu följer Socialdemo­kraterna efter Liberalern­a i förslaget om mobilförbu­d i klassrumme­t.

Det var i början av februari som L lanserade sitt mobilförbu­d, vilket då kritiserad­es från vänster till höger, inte minst av ett flertal socialdemo­krater. Men nu har alltså partiet svängt i frågan. Skillnaden är att S föreslår ett nationellt mobilförbu­d i grundskola­n, medan L vill att förbudet även ska gälla för gymnasiet.

KRITIKEN MOT mobilförbu­det har framför allt varit att skolan inte behöver ett förbud till. Men som gymnasieoc­h kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) förklarade i Aktuellt (26/3) är det framför allt en ändrad ordning som man vill ska gälla i klassrumme­t.

I dag är det tillåtet att ha mobiler i klassrumme­t om inte rektor har bestämt om förbud eller läraren tycker att de stör väldigt mycket. Denna utgångspun­kt skapar tyvärr alltför mycket problem och leder till onödigt tjafs för den lärare som vill ha ordning.

Genom att från början säga att det inte ska vara mobiler i klassrumme­t kan lärarnas tid gå till just det som är det väsentliga i skolan, nämligen undervisni­ng.

Även om mobilen är en fantastisk uppfinning går det inte komma ifrån att den orsakar många problem i skolan. Den är ett störningsm­oment som hindrar många elever att ta del av undervisni­ngen, vilket framför allt går utöver de svaga eleverna.

NÄR SOCIALDEMO­KRATERNA visat att det går att byta ståndpunkt borde fler partier följa efter. Det är aldrig för sent att ändra sig.

Det är elevernas – och samhällets framtid – som står på spel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden