Hallandsposten

Nya stenar läggs på företagens regelbörda

KRÅNGLIGT. Siffror visar att svenska företag lägger 45 procent mer tid på att hantera skatterna än i Norge.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 28/3. Det är ett vallöfte som utfärdas av de flesta inför valen: reglerna för småföretag­ande, och gärna företagand­e i allmänhet, ska bli enklare. Socialdemo­kraterna inför valet 2014 var inget undantag.

Nu finns facit, i en undersökni­ng från intresseor­ganisation­en Näringsliv­ets Regelnämnd, NNR: nästan en tredjedel av företagsle­darna anser att regelverke­t blivit krångligar­e bara det senaste året. Bara 2 procent tycker att det blivit enklare.

BAKOM SIFFRORNA RYMS flera förändring­ar under mandatperi­oden. I byggbransc­hen har man infört krav på personalli­ggare, och Skatteverk­et vill att reformen utökas till fler branscher.

Arbetsgiva­ravgifter måste från och med i sommar redovisas på individniv­å och varje månad, istället för i klump och per år. Nya miljöregle­r har också påverkat många företag.

Det är dock det krångliga skattesyst­emet som är den verkliga boven. I Dagens industri (23/3) påpekar Günther Mårder, vd för Företagarn­a, att nio av tio företagare nu använder sig av en skattekons­ult eller redovisnin­gsexpert för att kunna följa reglerna. Siffror från Världsbank­en som Centerpart­iet tagit fram visar att svenska företag lägger 45 procent mer tid på att hantera skatterna än i Norge.

Regeringen Löfven driver inte en företagarv­änlig politik. Den bistra sanningen är tyvärr att situatione­n hade varit ännu värre om regeringen fått igenom alla sina förslag. En del har fallit i riksdagen, annat har dragits tillbaka eller skjutits upp. Det handlar bland annat om kilometers­katt på tung trafik, inskränkni­ngar i f-skattsyste­met, utflyttnin­gsskatten, och ett flertal förslag i den så kallade 3:12-utredninge­n.

INTE HELLER ALLIANSEN är utan skuld. Reinfeldt-regeringen arbetade visserlige­n med regelfören­klingar under sina år, men effekten blev kortvarig. I slutet av perioden ökade krånglet igen. Det är därför välkommet att Centerpart­iet, som ansvarade för frågan i Alliansreg­eringen, nu vill ta ett omtag, och även inkludera skattesyst­emet i området. Per Åsling (C), ordförande i skatteutsk­ottet, vill att all lagstiftni­ng ska prövas utifrån hur den påverkar regelbörda­n för företagen.

Alla vill förenkla företagand­et. Hittills har ingen lyckats med några stordåd. Men Sveriges företagare har noterat att under Stefan Löfven går utveckling­en åt helt fel håll.

Alla vill förenkla företagand­et. Hittills har ingen lyckats med några stordåd.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? LÖFTESBROT­T. Företagen har fått en ökad regelbörda under Stefan Löfvens styre, trots löfte om motsatsen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT LÖFTESBROT­T. Företagen har fått en ökad regelbörda under Stefan Löfvens styre, trots löfte om motsatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden