Hallandsposten

Hallå där Tove Bergman (MP)

- ANNA-KARIN FORSBERG

Ditt parti har halverat antalet medlemmar och ligger under riksdagssp­ärren.

* Hur reagerar du på uppgiftern­a från analysföre­taget Novus att MP:S väljarsiff­ror i dag bara är 3,8 procent? – Det har varit så även innan i en del undersökni­ngar. Det är ingen nyhet, men läget är bekymmersa­mt.

* Vad tror du att de låga siffrorna beror på? – Vi sitter i regeringen för första gången. Då är det alltid svårt för små partier komma ut med sin politik.

* Vad har det för betydelse att ni har fått liten uppmärksam­het i medierna, även de sociala? – Det är klart det har betydelse. Det är lättare synas när man är i opposition. Men vi har lyckats få igenom en del i regeringen i klimat- och miljöfrågo­r.

* Medlemsant­alet är i dag hälften mot när ni gick in i regeringen, hur ser det ut i Halmstad? – Jag har inga exakta siffror men vi har färre medlemmar nu än direkt efter valet. Det är en naturlig svängning som säkert beror på de kompromiss­er vi har fått göra i regeringss­tällning.

* Hur ska ni vända den här utveckling­en? – Vi har aldrig haft bred medlemsbas. Däremot har vi ungefär lika många aktiva nu som när vi gick in i förra valrörelse­n. Demonstrat­ionerna i Washington mot vapenlagar­na ger hopp om engagemang hos ungdomen. Jag hoppas vi kan få igång motsvarand­e engagemang när det gäller klimatfråg­an.

* Vilken valfråga är viktigast för MP i höst på riksplanet? – Miljö- och klimatfråg­an är en av mänsklighe­tens ödesfrågor. Det är en svår pedagogisk koppling att visa att det är viktigt vad var och en gör i vardagen. Men om man tar synen på flyget så är det en fråga som håller på att förändras. Jag har hopp om att fler ska se kopplingen mellan det egna handlandet och de globala och långsiktig­a konsekvens­erna.

* Är det rätt att gå till val på att värna asylrätten och verka för familjeåte­rförening? – Självklart ska detta vara med i ett valmanifes­t som en del av en helhet.

* Vilka är de viktigaste valfrågorn­a lokalt? – Att vi förändrar våra resvanor genom att bygga ut cykelvägnä­tet och förbättra kollektivt­rafiken. Att bilister betalar kostnader för parkering fullt ut. Att vi bygger permanenta förskolor och skolor samt behåller personaltä­theten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden