Hallandsposten

SD kan bara fylla tre av tio stolar

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

SD:S hårdsatsni­ng på kyrkovalet i höstas resulterad­e i tio mandat i de olika pastoraten i Halmstads kommun – men i brist på kandidater lyckades partiet bara besätta hälften av platserna. Nu har dessutom två av SD:S fem kyrkopolit­iker blivit uteslutna.

Sedan tidigare är det känt att Susanne Larsen – som valdes in av Snöstorps församling – är utesluten ur Sverigedem­okraterna på grund av islamofobi­ska inlägg på nätet.

När det nu även är klart att partiet gör sig av med Anders Bunnstedt – som valdes in av Söndrum–vapnö församling – bland annat för hans muslimhets­ande inlägg på nätet, har SD bara kvar tre kyrkopolit­iker till de tio platser partiet vann i höstens kyrkoval i Halmstad.

JUST ISLAM OCH muslimer var annars ett återkomman­de tema under Sverigedem­okraternas kampanj inför kyrkovalet.

Exempelvis hade Mattias Karlsson, SD:S gruppledar­e i riksdagen, en kickoff med kandidater­na där han förklarade att högläsning ur Koranen i en kristen kyrka är som att läsa högt ur Adolf Hitlers Mein Kampf i en synagoga.

LARS BJÖRK, SOM valdes in för SD till kyrkofullm­äktige i Halmstads församling, slog ett slag för att Svenska kyrkan borde ordna särskilda boende åt kristna asylsökand­e.

– Kristna är väldigt utsatta på stora asylboende­n när de tvingas leva med en massa muslimer, förklarade han i HP. Frågan är nu hur Sverigedem­okraterna ser på att många av SD:S väljare och medlemmar säger att de känner sig hotade och skrämda av islams och muslimerna­s utbredning i Sverige – samtidigt som partiet sparkar ut många företrädar­e som uttalar sig kritiskt mot just denna utveckling?

– Man måste kunna göra skillnad mellan saklig kritik eller legitim oro, och extrema, hotfulla eller rent av rasistiska yttringar. I fallet med Anders Bunnstedt har det rört sig om det senare. Därför har vi agerat kraftfullt, svarar Mikael Bystedt vid SD:S presstjäns­t.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? EN AV TRE SOM ÄR KVAR. Lars Björk, kyrkopolit­iker för SD.
Bild: ROGER LARSSON EN AV TRE SOM ÄR KVAR. Lars Björk, kyrkopolit­iker för SD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden