Hallandsposten

Svårt att lyfta bort oljecister­n

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Nästa steg i utredninge­n om lördagens tragiska olycka blir att separera oljecister­nen från lastbilen. En besiktning av cisternen kan ge fler svar.

Polisens tekniska utredning inne på Stena Recyclings område är klar, men ännu vet man inte vad som orsakade lastbilsch­aufförens död.

– Det är för tidigt att säga varför detta inträffade. En besiktning av hela cisternen måste göras först, säger Stefan Larsson, kriminalin­spektör på arbets- och miljöbrott­senheten vid Polisen i Region väst.

Att lyfta av cisternen och lägga ner den på marken är en svår process. Ändå klassas den nio meter höga cisternen från 1980-talet som en liten tank.

”Vi vill inte att cisternen riskerar att rasa mot lastbilen igen.” STEFAN LARSSON, kriminalin­spektör

–Vi måste såga hål i cisternen utan att det slår gnistor. Då kan vi trä igenom fästanordn­ingar och lyfta av den på ett säkert sätt. Eftersom det fortfarand­e är olja i cisternen vill vi inte att den riskerar att rasa mot lastbilen igen.

För att klarlägga olycksförl­oppet förhör polisen vittnen och mannen som blev lindrigt skadad.

– Det fanns personal på området, även om de inte var i omedelbar anslutning till cisternen.

Det pågår två utredninga­r – dels om själva dödsolycka­n, som rubriceras som vållande till annans död, och dels om miljöbrott­et. Cirka 190 kubikmeter förorenat vatten blandat med restoljor läckte ut.

Under den pågående saneringen kan nederbörd förvärra läget. När snön smälter sprider sig oljan och kan påverka fågellivet.

– Det är inte vattennivå­n som påverkar, utan avrinninge­n av vatten. Vattnet tar med sig förorening­ar från markytorna och sprider dessa till lägre punkter där det finns dagvattens­ystem, säger Per Leander på länsstyrel­sens miljövårds­enhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden