Hallandsposten

100-åriga Henny visade upp sina alster

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Det är jätterolig­t att dreja, särskilt krukor, men jag har alltid bara gjort det för mig själv”

HENNY BENGTSSON

För andra gången i sitt 100-åriga liv ställde Henny Bengtsson under tisdagen ut sina lerfigurer och bonader, denna gång på Frennarps äldreboend­e. – Jag är självlärd, jag började dreja när jag var 40 år, berättar hon.

I december fyllde Henny ett sekel och kort därefter flyttade hon in på Frennarps äldreboend­e som sedan i januari är ett så kallat konceptboe­nde.

– Vi vill se varje människas unika talang och intresse, utveckla det och se till att man kan fortsätta med det även när man kommer in på ett hem, säger Gunilla Dahlin, en av de anställda.

När Hennys talang för skapande upptäcktes var det självklart att fråga henne om hon var intressera­d av att ställa ut sina alster i form av lerkrukor, lerfigurer och olika broderier.

– Hon hade mycket grejer på sitt rum och då tyckte vi att det vore kul med en utställnin­g, säger Göran Höglund, anställd.

HENNY, SOM TIDIGARE i sitt liv bara ställt ut en enda gång, var inte sen att tacka ja.

– Jag har bara gjort det en gång innan, i Domsten där jag bott nästan hela mitt liv. Det var en liten byautställ­ning, berättar hon.

Intresset för att dreja föddes när hon var omkring 40 år gammal, men det har alltid bara varit en hobby. Några kurser eller liknande har det inte blivit, och inte fler utställnin­gar heller. Förrän nu.

– Det är jätterolig­t att dreja, särskilt krukor, men jag har alltid bara gjort det för mig själv. Jag tycker om att forma med händerna och fila och slipa, och jag hade en egen liten drejarverk­stad hemma, berättar Henny.

UTSTÄLLNIN­GEN INVIGDES PÅ förmiddage­n med bandklippn­ing och mingel och enligt Gunilla Dahlin var det till och med kö för att komma in.

– Det var så trevligt så. Det är många som har varit och tittat och det är lite trevligt för gamla att det händer något, säger Henny.

Dottern Annelie Bengtsson som var på plats för att titta på utställnin­gen håller med.

– Det är jätterolig­t att mor får ställa ut och personalen har gjort det så fint, säger hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? GILLAR KRUKOR. Henny Bengtsson har drejat sedan hon var 40 år och under tisdagen ställde hon ut några av sina verk på Frennarps äldreboend­e.
Bild: JARI VÄLITALO GILLAR KRUKOR. Henny Bengtsson har drejat sedan hon var 40 år och under tisdagen ställde hon ut några av sina verk på Frennarps äldreboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden