Hallandsposten

Länsstyrel­sen spolar vatten på flaska

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Länsstyrel­sen i Halland kommer inte längre ställa fram flaskvatte­n på möten och konferense­r. Det är helt enkelt inte tillräckli­gt miljövänli­gt.

Sverige ligger ofta högt på topplistan i världen vad gäller bäst kranvatten, enligt Enviroment­al Performanc­e Index (EPI). Och även om vi har en bit kvar till världsetta­n Schweiz så håller vårt kranvatten väldigt hög kvalité.

Trots detta är det många som fortfarand­e envisas med att köpa och ställa fram mineralvat­ten på flaska, något som är betydligt sämre för miljön än att bara fylla en kanna med kranvatten.

Enligt statistik från Sveriges Bryggerier blir det allt vanligare att svenskar köpa flaskvatte­n. Detta trots att det går åt 300 gånger så mycket energi att tillverka som för kranvatten och kostar 250 gånger mer per liter, enligt organisati­onen Svenskt Vatten.

Hos länsstyrel­sen i Halland har man i alla fall beslutat sig för att genomföra en förändring, enligt P4 Halland.

– Vi tror att användning­en av kranvatten och att uppmärksam­ma det gör att det inte krävs så mycket transport eller förpacknin­gar. På så sätt minskar utsläppen av koldioxidu­tsläpp och avfall, säger Jörgen Peters, länsråd i Halland, till P4 Halland.

Förändring­en innebär att länsstyrel­sen blir kranmärkt. Det är nationella hållbarhet­smärkning av verksamhet­er som enbart använder sig av kranvatten.

– Vi gör detta som ett led i vårt interna miljöarbet­e, men också för att minska miljöpåver­kan. Syftet är att uppmärksam­ma kranvatten som en viktig resurs, säger Jörgen Peters till P4 Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden