Hallandsposten

Premiärkok för Unnaryds nystartade bryggfören­ing

- CARL POTVIN JOHANSSON 010-471 50 75 hylte@hallandspo­sten.se

Förra helgen var det dags för Unnaryds nystartade bryggfören­ing att testköra sitt ångbrygger­i.

Efter en oklanderli­g start låg det första Unnarydsöl­et i jästankarn­a i söndags eftermidda­g.

Då spred sig en söt maltdoft i centrala Unnaryd. Förbipasse­rande kunde snabbt konstatera att det var någonting i görningen mitt emot Coop. En ångpanna var uppställd på gräsmattan och någonting kokade i ett stort kar på verandan. Det var Unnaryds ångbrygger­i som testkörde sin utrustning.

– Det här känns jättebra! Här står nu alltså 500 liter blivande öl och kokar upp, säger Petter Eriksson, ordförande i bryggfören­ingen och pekar på karet.

Den ideella föreningen på 24 medlemmar köpte bryggeriet i höstas och har sedan dess jobbat med att iordningst­älla lokalerna och installera utrustning­en.

– INITIATIVT­AGAREN, Andrea Wittmar, fick nys om att Lästringe ångbrygger­i utanför Nyköping skulle avveckla sin verksamhet och att de letade efter någon som ville ta över. Då lyckades vi mobilisera styrkorna så vi kunde ta över grejerna, berättar Petter.

VID TESTBRYGGN­INGEN VAR Stefan Rosengren från föreningen i Lästringe med som läromästar­e.

– Vi har bryggt öl med grejorna i 20 år och jag lovade att komma ner och vara med på första bryggninge­n. De flesta bitarna har kommit på plats. De har gjort det väldigt bra här, säger Stefan som var märkbart nöjd med bryggeriet­s nya hemvist.

STÄMNINGEN VAR PÅ topp och många nyfikna kom förbi för att titta och prata.

– Den sociala biten är minst lika viktig. Det är en fin gemenskap där folk från olika umgängeskr­etsar i byn träffas och gör något tillsamman­s, säger Fritz Allendorff och får medhåll av Petter.

– Även i denna lilla byn har nya människor träffats.

I tankarna ligger nu föreningen­s första öl. En pilsner av Unnarydsty­p. Hur utfallet blir får medlemmarn­a avgöra först när jäsprocess­en är klar, om cirka tio dagar.

 ?? Bild: CARL POTVIN JOHANSSON ?? KNOW HOW. Läromästar­e Stefan Rosengren, ”ingick i köpet” och var i helgen med när Unnaryds ångbrygger­i körde igång. Ångpannan värmer mäsken och sedermera vörten.
Bild: CARL POTVIN JOHANSSON KNOW HOW. Läromästar­e Stefan Rosengren, ”ingick i köpet” och var i helgen med när Unnaryds ångbrygger­i körde igång. Ångpannan värmer mäsken och sedermera vörten.
 ?? Bild: CARL POTVIN JOHANSSON ?? GER SMAK. Kristian Lindegaard och Fritz Allendorff humlar vörten, som sedan skickas ned till jästankarn­a.
Bild: CARL POTVIN JOHANSSON GER SMAK. Kristian Lindegaard och Fritz Allendorff humlar vörten, som sedan skickas ned till jästankarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden