Hallandsposten

Sms lurar folk att betala för utträde

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Flera personer har fått sms där de uppmanas att gå ur Svenska kyrkan för att spara pengar. – Det är en väldigt otrevlig kampanj, säger kontraktsp­rost Anders Knutsson.

De senaste dagarna har Anders Knutsson och ytterligar­e tre anställda inom kyrkan fått sms:en som lyder: ”Hej xx, du har fått ett tips från en vän: Spara tusentals kr varje år på din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan!”

– DET HÄR är väldigt otrevligt, och lurendreje­ri. Det kostar inget att gå ur Svenska kyrkan, om någon vill göra det, men man måste anmäla det skriftligt till sin församling, för att det ska gälla, säger han.

Svenska kyrkan har uppmärksam­mat problemet på nationell nivå, då mängder av personer runt om i landet har fått sms:et. Avsändare är websajten kyrkskatt.se.

– De som ligger bakom den här kampanjen vill tjäna pengar. Att anmäla sig för utträde ur Svenska kyrkan via deras hemsida kostar flera hundra kronor, säger Stefan Håkansson som är pressekret­erare på Svenska kyrkan.

Svenska kyrkans jurister håller på att titta på ärendet.

– Vi vet inte än om vi ska vidta några åtgärder, eller om det här är olagligt. Men ohederligt är det i alla fall, säger Stefan Håkansson. Anders Knutsson ser en stor risk att folk blir lurade.

– DET ÄR SNART deklaratio­nstider, då ser folk den här summan som man betalar till kyrkan, och många är ganska fixerade vid pengar. Risken är att man tror att man ska spara pengar men blir lurad i slutändan, säger han.

Personerna bakom kyrkskatt.se har inte gått att nå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden