Hallandsposten

Svidande kritik från revisionen om beachvolle­y

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Inga beslut och ingen budget. Avtal saknades och upphandlin­g gjordes inte. Revisorern­a sågar kultur- och utveckling­snämndens hantering av sommarens beachvolle­ybollturne­ring och cykelfesti­val.

Nämndens styrning, ledning, uppföljnin­g och kontroll av evenemange­n har inte varit tillräckli­g.

Så lyder den sammanfatt­ande bedömninge­n från EY (Ernst & Young), den externa konsultbyr­å som kommunrevi­sionen anlitat för granskning­en.

– Det finns inget beslut, upprepade EY:S utredare Malin Lundberg gång på gång när hon inför kommunfull­mäktige i går kväll gick igenom hela gången, från första diskussion­en i nämnden om kommunens medverkan till att slutnotan ett år senare landade tio gånger över budget.

ALLT HAR SKÖTTS muntligt. Inget går att följa i efterhand. ”Bristande insyn” och ”otillräckl­ig beredning”, skriver revisorern­a.

Det första protokollf­örda beslutet togs efter att beachvolle­yturnering­en redan var färdigspel­ad. Då CECILIA ROOS (M) hade budgeten sprängts med en miljon och fakturorna fortsatte att svämma in.

En del fakturor är inte ens ställda på Laholms kommun, utan ”ger intryck av att varan eller tjänsten kan ha beställts av någon annan för att sedan betalas av kommunen”.

– VÅR BEDÖMNING är att det är ytterst otydligt vilken roll kommunen hade, vilken ansvarsför­delning som rådde och vilka ekonomiska ramar som var fastställd­a, sammanfatt­ade Malin Lundberg.

Mikael Kahlin (-) undrade om det kan leda till att nämnden inte beviljas ansvarsfri­het.

– Det lutar mot en anmärkning till kultur- och utveckling­snämnden, svarade Lillemor Landén Vepsä, ordförande i kommunrevi­sionen.

Beslutet tas med årsredovis­ningen vid nästa möte i april.

– Det är inte jättekul att stå här i kväll, sade kun:s ordförande Cecilia Roos (M), som gick upp i talarstole­n direkt efteråt för att svara på Bertil Johanssons (LP) interpella­tion i samma ämne.

– Enligt mitt förmenande blev nämnden förd bakom ljuset, eftersom vi inte fick informatio­n från verksamhet­schefen, sade hon och fick medhåll från Magnus Johansson (S) och Gudrun Pettersson (C).

Roos svarade ja på frågan om hon kan sitta kvar.

– Ansvaret ligger hos dåvarande verksamhet­schefen, instämde kommunråde­t Elisabet Babic (M).

”Enligt mitt förmenande blev nämnden förd bakom ljuset”

ordförande i kun

”BONDEOFFER”, hävdade Bertil Johansson.

– Partierna borde visa råg i ryggen och byta ut de nämndsleda­möter som inte klarat av det här, sade han.

– Fegt att nämnden gömmer sig bakom tjänsteman­nen som inte är kvar, sade Mikael Kahlin.

Båda två pekade på andra fördyrade projekt inom kun, till exempel inventarie­rna på Osbeck och Visit Laholm.

– Retoriken bygger på att svartmåla en hel verksamhet, tyckte Elisabet Babic.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden