Hallandsposten

Er spelas upp

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Åklagaren vill passa på att ställa frågor till Madsen om filmerna, som visas tidigare än planerat eftersom ett vittnesmål ställts in. Men nej, det stoppar advokat Betina Hald Engmark och hänvisar till det förhör med Madsen som ska fortsätta först senare.

Två kvinnor vittnar om hur Peter Madsen bara några veckor innan Kim Wall gick ombord på ubåten erbjudit dem båda att följa med på en tur. Ubåtsturer som blev aldrig av.

Ena kvinnan volontärar­betade för Madsen, hon hade gett uttryck för att vilja följa med en dag. Hon minns det som den 26 juli, dagen då hon blev erbjuden en tur.

En annan kvinna berättar om en promenad på Refshaleøe­n i maj 2017 tillsamman­s med en väninna. De började prata med Madsen vid ubåten, han berättade att ubåtsturer ordnas ibland. Madsen fick vittnets telefonnum­mer. När Madsen ringde till henne svarade hon * Svenska Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplö­pningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbygga­ren och raketutvec­klaren Peter Madsen i hans ubåt UC3 Nautilus.

* Nu är Madsen åtalad för mord, sexualbrot­t under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en.

* Dödsorsake­n är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdela­rna i havet.

* Rättegånge­n omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april. aldrig, för hon tyckte att det var lite underligt.

Madsen skickade sedan ett sms den 8 augusti. Han erbjöd henne en ubåtstur.

– Jag tyckte att det var lite märkligt att han skrev ”du”. Det var ju jag och min väninna som talade med honom, säger vittnet.

Hon tackade för erbjudande­t, och svarade att ”vi” inte kunde.

ONSDAGEN DEN 26 JULI är också ett datum som återkommer under förhandlin­gen, när åklagaren specificer­ar datum för sökhistori­k på de våldsamma filmerna i Madsens mobiltelef­on.

Även en lite äldre man, som arbetat på ubåten under många år, hörs i sal 60. Han minns ett samtal med Madsen. Ubåtsbygga­ren ska ha sagt att han drömde om att begå ”det ultimata brottet” – med polis på land, till sjöss och i luften involverat.

 ?? Bild: MADS CLAUS RASMUSSEN/TT ?? under måndagen.
Bild: MADS CLAUS RASMUSSEN/TT under måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden