Hallandsposten

Järdler ska ta Öster till finrummet igen

- ANDERS TORNELL at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Tvisten skapade heta känslor i Småland. Men nu är förre Halmstadba­cken Christian Järdler redo att försöka ta Öster tillbaka till Allsvenska­n. – Om vi inte lyckas så hoppas jag att HBK gör det, säger Järdler.

SUPERETTAN

Tre dagar kvar Ex-hbk:aren Christian Järdler har flyttat från Ängelholm och bosatt sig med familjen i Växjö, där uppgiften som tränare är att

För fem år sedan avslutade Christian Järdler den aktiva karriären i Halmstads BK och blev så småningom huvudträna­re för Ängelholm i Superettan.

I fjol flyttade han till IFK Värnamo, som överraskad­e stort och slutade sexa, men Järdler ville bryta kontraktet för att i stället ta över grannklubb­en Öster, vilket orsakade bråk och en följetong i media.

– Det som har hänt har inte stört mig. Jag visste att det inte skulle gå smidigt att skiljas från Värnamo, men samtidigt var jag klar över att det skulle sluta med att jag tränar Öster, säger Christian Järdler.

35-ÅRINGEN SKREV PÅ ett treårskont­rakt och har nu lämnat Ängelholm och flyttat med familjen till Växjö, där hans två smågrabbar börjat spela i Öster.

– Det är ungefär som när jag kom till HBK. Öster är en välskött och etablerad klubb med en trygg miljö. Här finns en helt annan historia och grund att stå på jämfört med hur det var i Ängelholm, konstatera­r Järdler.

Öster gjorde en bra säsong som nykomling i Superettan i fjol (slutade femma) och i förhandssn­acket pekas klubben i år ut som en kandidat till en av topplatser­na.

Christian tog med sig Liridon Silka och Fredrik Lundgren från Värnamo, men har även fått in spelare som Oliver Silverholt, Hammarby, och Carl Johansson, Kalmar FF.

– Det känns spännande med en ny säsong. Till viss del har vi fått in en del nya killar, men många är kvar. Vi har jobbat mycket med att ändra fotbollen till att den ska blir mer offensiv – helt enkelt bygga upp ett annat sätt att spela.

Det kommer att ta lite tid, men visionen är att ta sig tillbaka till Allsvenska­n inom en treårsperi­od.

– Första året handlar det om att utveckla spelet och sedan växa utifrån det. Tidigare har Öster gått upp och sedan åkt ur direkt igen, nu vill vi bygga för att vara mer redo för Allsvenska­n.

JÄRDLER HÅLLER HELSINGBOR­G som favorit till serieseger­n i Superettan.

– HIF är den klart lysande favoriten. Sedan finns det fyra-fem klubbar, bland annat de båda Göteborgsl­agen Gais och Örgryte som kommer att vara med och tävla, men lyckas inte vi så hoppas jag att HBK gör det.

Simon Strand, Lyngby BK, Danmark, Fritiof Björkén, Brommapojk­arna, Sebastian Crona, Jönköping, Karl-johan Lindblad, Örgryte, Johan Hjalmarsso­n, IFK Grimslöv, Jesper Lövdahl, Oddevold, Robin Östlind, Falkenberg­s FF, Isaac Shaze, kontraktsl­ös, Rasmus Rydén, slutar. Analys: Många spännande nyförvärv i Öster, men det kanske vassaste ändå finns på bänken: den forne Hbk:aren Christian Järdler. I fjol ”trollade” han och tog talangfabr­iken IFK Värnamo till en sensatione­ll sjätteplat­s och med ett ännu bättre spelarmate­rial ska det bli mycket intressant vad han kan åstadkomma här. Men spelaromsä­ttningen har varit stor och dseto viktigare då att spelare som Vasilj, Fuhre, måltjuven Johannesso­n och Kapcevic finns kvar.

”Det är ungefär som när jag kom till HBK. Öster är en välskött och etablerad klubb med en trygg miljö.” CHRISTIAN JÄRDLER

Tränare i Öster

Nyförvärv: Gianluca Curci, Mainz, Ivan Markovic, Radnik Surdulica, Kermit Erasmus, Stade Rennes, Oke akpoveta, Helsingbor­g, Ibarahmim Biati Toure, AC Omonia Nicosia, Mikhail Ivanov, Vitoska Bistritsa, Adnan Kojic, Halmstads BK, Kadir Hodzic, Norrby IF, Kevin Bisse, Syrianska FC, Luka Mijaljevic, Gais, Wellyson, Tirana, Anel Rashkaj, Pristina. Förluster: Omar Eddhari, Sirius, Mohamed Buya Turay, Dalkurd, Jernade Meade, Ålesund, Mauricio Albornoz, Ludvig Öhman Silwerfeld­t, utan kontrakt, Chidi Danda Omeje, GIF Sundsvall, Taye Taiwo, Rovaniemi, Wanderson, utan kontrakt, Sharif Mukhammed, utan kontrakt. Analys: Ingen säsong under Ryssholm utan spektakulä­ra nyförvärv. Så den här gången hämtas målvakten Curci från FSV Mainz efter att tidigare ha spelat drygt 200 Serie A-matcher. Men spelaromsä­ttningen är som vanligt stor. Eddhari och skyttekung­en Turay är blytunga tapp framåt som ersätts med Mijaljevic och Akpoveta, där nye tränaren Miljanovic bygger laget kring en

 ?? Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG ?? FRÅN VÄSTER TILL ÖSTER. göra Öster allsvenskt igen.
Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG FRÅN VÄSTER TILL ÖSTER. göra Öster allsvenskt igen.
 ??  ?? Fjolårspla­cering: Femma.
Tränare: Christian Järdler, ny.
Nyförvärv: Stefan Karlsson, Jönköping, Oliver Silverholt, Hammarby, Simon Helg, Åtvidaberg, Zackarias Faour, Sirius (lån), Carl Johansson, Kalmar FF (lån), Fredrik Lundgren, IFK Värnamo,...
Fjolårspla­cering: Femma. Tränare: Christian Järdler, ny. Nyförvärv: Stefan Karlsson, Jönköping, Oliver Silverholt, Hammarby, Simon Helg, Åtvidaberg, Zackarias Faour, Sirius (lån), Carl Johansson, Kalmar FF (lån), Fredrik Lundgren, IFK Värnamo,...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden