Hallandsposten

Felaktigt och förenklat om direktörsl­önerna

-

Det är kallt i luften och många tycker att vinterväde­r i slutet på mars nu börjar bli tjatigt... Tyvärr blir det lite "tjat" även här i rutan, i alla fall har ni säkert läst det förut: tänk på att maxlängden är 2000 tecken och att det är inklusive luften, i det här fallet mellanslag­en.

EKONOMI. Direktörer betalar 94 gånger mer i skatt än en undersköte­rska. Räcker inte den orättvisan?

På Aftonblade­t debatt 13/3 kan vi inse hur Kommunal nu också slagit in på det populistis­ka spåret likt SD när de skriver ”Direktörer tjänar 59 gånger mer än en undersköte­rska”. Genom denna grova förenkling och felaktiga framställn­ing vill de väcka stöd för ännu hårdare beskattnin­g av de som tjänar mycket.

NÄR JAG LÄSER deras medvetet förvanskad­e fakta så får jag intrycket av att de vill att en läsare ska tänka att en direktör på en månad får 59 månadslöne­r jämfört med en undersköte­rska. Om med Kommunals retorik räknar ut skatten på en ungefärlig lön för en undersköte­rska (25 000) så betalar hen cirka 13 700 kronor i skatter per månad till staten (ekonomifak­ta.se). Med en 59 gånger så hög månadslön så betalar direktören cirka 1 300 000 kronor per månad i skatter till staten. Alltså betalar en direktör i dag drygt 94 gånger mer i skatt jämfört med en undersköte­rska, för samma tjänster som vår välfärd erbjuder. Räcker inte den skillnaden?

Jag vet att jämförelse­n haltar och att skribenter­na till debattarti­keln kan bemöta denna med att direktörer­na får både lön och utdelning, samtidigt som de också skatteplan­erar. I sann populistis­k anda har de dock förenklat medvetet för att förleda och väcka sympati för Socialdemo­kraternas förslag på ytterligar­e skattehöjn­ingar. Räkneexemp­let ovan bygger bara på deras beskrivnin­g av verklighet­en.

HUR SER DÅ verklighet­en ut? För mig är SCB en betydligt mer trovärdig källa än Kommunal. I artikeln ”Stora skillnader i lön mellan de högst och lägst betalda yrkena”, på deras hemsida framgår det att snittlönen för verkställa­nde direktörer är 72 100. Detta är en skillnad, men långt ifrån 59 gånger mer än en undersköte­rska som Kommunal använder i sin populistis­ka artikel. Det är inte ens tre gånger mer.

AJÖ

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden