Hallandsposten

Företagsam­het nödvändigt för jobbskapan­det

-

Grundtrygg­het, med vård, skola, omsorg och ett fungerande rättssyste­m behövs för att fler ska ta steget och bli företagare, skriver riksdagsle­damoten Ola Johansson (C).

DEBATT 28/3. Halland utmärker sig positivt på många sätt. De korta vårdköerna här står i konstrast mot hur det ser ut i landsting med vänstersty­ren. Företagskl­imatet är ett annat område där hallänning­arna toppar nationella listor. Andelen företagsam­ma personer är 14,2 procent och det mest glädjande är att andelen kvinnor i Halland som driver företag ökat kraftigt till drygt 8 procent.

När jag växte upp så var den typiske företagare­n en bonde utan anställda. I dag är hon i 30-årsåldern, har fem anställda och driver ett medieföret­ag. Det är mycket som har förändrats och ett kan vi vara säkra på. Den utveckling­en stannar inte 2018.

ETT JOBBSKAPAN­DE NÄRINGSLIV­SKLIMAT ska inte tas för givet. Grundtrygg­het, med vård, skola, omsorg och ett fungerande rättssyste­m behövs för att fler ska ta steget och bli företagare. Att man betalar skatt efter bärkraft är därför en viktig princip

Det företagare­n ägnat generation­er åt att bygga upp kan däremot raseras på nolltid

för Centerpart­iet. Det vore förmätet av partiet att ta åt sig äran för vad hundratuse­ntals personer uträttar på jobbet, som företagare med anställda. Det företagare­n ägnat generation­er åt att bygga upp kan däremot raseras på nolltid med företagsfi­entlig politik.

De som vill skada företagsam­heten hatar lönsamhet. De höjer skatter så jobbskapar­na får mindre kvar att leva på och de inför ett vinstförbu­d som med knivskarp precision riktas mot företag som erbjuder valfrihet inom förskola, skola, vård och omsorg. Vad som däremot känneteckn­ar en företagsvä­nlig politik är minskat regelkrång­el, låga företagssk­atter, valfrihet och reformer som underlätta­r för företagen att växa.

Principen måste vara ”En ny regel in = minst en ut”. Det finns allt för många exempel där direktiv från EU tagits ett steg längre än vad som behövs, för att erhålla en ”guldplaket­t”. De hårt kritiserad­e 3:12-reglerna mildrades något tack vare Centerpart­iet men måste fortfarand­e ändras för att minska administra­tions- och skattebörd­an på företagare. För att företag ska kunna rekrytera krävs det att utbildning­spolitiken och bostadspol­itiken samverkar. Det ska vara lätt att kompletter­a sin utbildning med en yrkesinrik­tad påbyggnad, också för den som inte gått i högskola eller har gymnasieko­mpetens. Det ska gå snabbt att få tag i en bostad inom pendlingsa­vstånd till arbetsplat­ser och skolor.

DET MÅSTE VARA enkelt att få sitt första jobb, att starta företag och växa. Arbetsgiva­ravgiften kan tas bort helt för den först anställde. Centerpart­iet vill introducer­a en ny enklare företagsfo­rm ”Ingångsför­etag” som beskattas schablonmä­ssigt med 25 procent på omsättning­en. Ett annat sätt att behålla kompetense­n är att förmå 65-plussarna att stanna kvar. Därför inför vi ett särskilt jobbskatte­avdrag för dem. Det skall löna sig för alla att arbeta.

Nyanlända är en resurs som vi är på väg att slösa bort om inget görs för att sänka trösklarna till arbetsmark­naden. Den typiske hallandsfö­retagaren i morgon vill jag gärna tro är någon av dessa. Ola Johansson (C)

riksdagsle­damot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden