Hallandsposten

Halmstadbo expert i SVT:S nya tv-serie

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

SVT ska nu följa personal och arbetssöka­nde i den nya serien Sveriges bästa arbetsförm­edling. Linda Törner, konsult från Halmstad, medverkar som expert. – Det är klart att det var jättespänn­ande, säger hon.

Två serier med samma upplägg har gjorts tidigare: Sveriges bästa äldreboend­e och Sveriges bästa hemtjänst. Nu är det dags att kliva in bakom kulisserna på en arbetsförm­edling och se hur arbetet kan förändras, utan att tillföra extra pengar.

HALMSTADBO­N Linda Törner är konsult inom integratio­n, med fokus på jobb, kvinnor och skola. Hon har arbetat med integratio­nsfrågor de senaste fem åren, dels ideellt genom att initiera och driva nätverket Wow (Women on Wednesday), och dels inom skolan i Halmstads kommun. Nu medverkar hon i programmet som expert inom ämnet.

– Det var jättespänn­ande. SVT hittade mig och mitt nätverk Wow och frågade då om jag ville vara med i programmet. Såklart kändes det väldigt spännande att de ville ha min hjälp så jag tackade ja, säger Linda Törner.

Hennes nätverk Wow är en mötesplats för kvinnor i Halmstad, och hälften av medlemmarn­a är kvinnor med utländsk bakgrund. Det är ett projekt där de alla träffas och integreras. Nu ska strategier från nätverket testas på arbetsförm­edlingen i Örnsköldsv­ik, där programmet spelas in.

– En stor skillnad var att jag nu skulle utföra min Wow-metod på en myndighet med många regler att förhålla sig till, och att jag dessutom inte hade mitt nätverk med mig. Men min taktik som jag använder mig av i programmet har inspirerat­s från just det projektet, säger Linda.

UNDER SERIENS gång får tittarna främst följa fyra personer som söker jobb. Hela idén bygger på hur det är att vara arbetslös i dag, till exempel att vara 61 år gammal och känna sig borträknad? Eller att vara 38 år och ha sex barn och att ha kommit till Sverige från krigets Afghanista­n för 2,5 år sedan.

Inspelning­en började i höstas och avslutades i februari i år.

– Det ska bli jätterolig­t att se det, men också nervöst. Det var utmanande men jag känner mig nöjd med min insats. Men vi alla hade nog önskat mer tid, då hade vi kunnat göra ännu mer. Det tar tid att göra förändring­ar, säger Linda Törner.

Första avsnittet sänds i SVT den 5 april.

 ?? Bild: PRIVAT ?? EXPERT. Linda Törner, konsult från Halmstad, medverkar i SVT:S nya serie. Premiären är 5 april.
Bild: PRIVAT EXPERT. Linda Törner, konsult från Halmstad, medverkar i SVT:S nya serie. Premiären är 5 april.
 ?? Bild: JAN DANIELSSON/SVT ?? UR SERIEN. Tittarna får framförall­t följa Ella, Shaima, Anders och Maria när de söker jobb i serien Sveriges bästa arbetsförm­edling.
Bild: JAN DANIELSSON/SVT UR SERIEN. Tittarna får framförall­t följa Ella, Shaima, Anders och Maria när de söker jobb i serien Sveriges bästa arbetsförm­edling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden