Hallandsposten

Robert Gustafsson vill att publiken ska känna spelglädje­n i nya showen med Rolandz.

MUSIK: ROBERT GUSTAFSSON: ”DET MÅSTE VARA LIVE – OCH DET SKA MÄRKAS!” Räkna med ett och annat störande moment när Rolandz gör krogshow på Rondo i höst. – Men framförall­t är det spelglädje­n och direktkont­akten med publiken vi vill komma åt, säger Robert G

- MIA THORNBERG

Efter att ha gått omkring i dansbandsl­edaren Roland Järverups skepnad under Melodifest­ivalen är det nu hans husbonde Robert Gustafsson som tar plats i intervjufå­töljen mitt emot mig. Festivaläv­entyret, som slutade med tionde plats för ”Fuldans”, kallar han för ”ett intressant experiment”.

– Christer Björkman har tjatat på oss i många år, men det har inte stämt tidsmässig­t eller på andra sätt förrän nu och det var roligt att få vara med och skaka om det som kallas Mello med allt vad det innebär, säger Robert.

– JAG SKULLE personlige­n aldrig ställa upp i Mello, men eftersom det var en dröm Roland hade så fick jag följa med som följeslaga­re. Som nyfiken, skräckslag­en, fascinerad, äcklad och imponerad följeslaga­re. Det är roligt att gå runt och delta utan att man egentligen deltar.

Det där med ett experiment stämmer på sätt och vis in även när det gäller Rolandz, som började som en kul grej i liten skala, men som efter ett framträdan­de i SVT:S ”Dansbandsk­ampen” 2008 tog sån fart att till och med fyrverkeri­erna i Mello-numret framstår som futtiga vid jämförelse.

– JAG ÄR ju uppväxt i Skövde bland bussarna som det stod Streaplers och allt vad det var på, men har ingen relation till musiken som sådan, så vi tänkte att vi provar väl och ser hur det går, fortsätter Robert Gustafsson och berättar om utsålda turnéer och succéfylld­a skiv- och tv-uppdrag.

– Vi tyckte det skulle bli intressant att se vad det här är och insåg snabbt att alla som går ut och dansar är seriösa, så vi kunde inte åka runt och spela ironisk dansmusik, så vi fick börja med att leta låtar. Vi lyssnade igenom 2 000 låtar, tills det rann margarin genom öronen (skratt) men vi hittade 25 som var riktigt bra. Och av någon anledning blev det väldigt mycket Streaplers och Flamingo, vilket är intressant eftersom båda de banden har sitt ursprung i 60-talspopen.

MED DESSA LÅTAR som grund och ett gäng egna som topping började Rolandz sitt segertåg.

– Musikalisk­t har vi hittat ett eget uttryck, en märklig blandning av Robert Broberg och Jerry Williams. Ett slags raggarrock – det ska vara snabbt, svängigt och blås.

– Det svåra är att hitta lagom nivå på texterna, vi vill åt kombinatio­nen av roligt och bra.

Det behöver väl knappt sägas, men roligt och bra är ledorden även för krogshowen ”Rolandz på Rondo”, som får premiär den 27 september.

– DET SKA vara medryckand­e, högt tempo, roligt och underhålla­nde, eller, som vi säger, fuldans och flatgarv. En kombinatio­n av musik och humor i en och samma show, så som det var mer förr, med Magnus & Brasse till exempel. Det är något som saknas i dagens utbud, tycker jag.

– Det spelar ingen roll hur många Led-skärmar du har, du måste ha något att erbjuda, annars kommer inte folk. Vi vill komma åt spelglädje­n och direktkont­akten med publiken. Det måste vara live – och det ska märkas!

Att showa i Göteborg igen ser han fram emot.

– Göteborg har en inbyggd tradition som fortfarand­e lever kvar, att gå ut och låta sig underhålla­s, men här deltar publiken på ett helt annat sätt än i exempelvis Stockholm, säger Robert som just har avslutat inspelning­en av ett psykologis­kt drama.

– Man rycks från den världen in i det här. Det är lyxigt att få kombinera film- och tv-jobb med teaterscen­en, men när man filmar saknar man alltid publikkont­akten. Det är den som ger en bränsle.

Den som funderar på om Rolandz får husera fritt och ensamma på Rondos scen får svaret här:

– Det är Rolandz som är här och showar, men de kommer att bli störda av figurer som Wejron i ottan och Tony Rickardsso­n till exempel. Däremot kommer jag nog inte att framträda som mig själv en enda gång i den här föreställn­ingen.

EFTERSOM BANDET INTE har varit ute och turnerat sedan 2015 tänker de ägna sommaren åt just det. Turné, alltså. I övrigt väntar ytterligar­e filmande och dessutom filandet på showens manus för Robert &

”Det ska vara medryckand­e, högt tempo, roligt och underhålla­nde, eller, som vi säger, fuldans och flatgarv. En kombinatio­n av musik och humor i en och samma show, så som det var mer förr. Det är något som saknas i dagens utbud.”

Co. Inga problem att fylla dagarna med andra ord.

– Jag är lite rastlös av mig, så det är så här jag vill ha det. Jag älskar att vara ledig när jag har gjort mig förtjänt av det, är man inte trött kan man inte koppla av, tänker jag. Men jag är aldrig ledig mer än fem dagar åt gången, sen måste jag igång igen.

– Under många år har jag spelat sommarteat­er i Kalmar. Det är en perfekt kombinatio­n! Då är man ledig på dagen och kan bada eller göra vad man vill, sen är det jobb på kvällarna. Dessutom är det kul med sommarteat­er för att publiken ofta är väldigt delaktig, lite som barnteater fast för vuxna. Det är nästan så de ropar ”vargen är bakom dig!”

När han ändå ÄR ledig kör han gärna motorcykel.

– På med hjälm, glasögon och visir så är det ingen som ser vem du är. Sedan kör jag ut på små slingriga vägar där jag aldrig har varit och försöker hitta hem igen.

TILL RONDO HITTAR han dock utan problem, det kan vi vara säkra på. Mello, turné och krogshow – vad blir det härnäst för Rolandz?

– Tja, säg det ... Rolandz på hal is kanske? ”Rolandz on ice” i Scandinavi­um. Eller varför inte på Nya Ullevi? Det vore väl något. (skratt)

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? LYXTILLVAR­O. Robert Gustafsson kastar sig mellan uppdrag och genrer, något han ser som en lyx. ”Jag är lite rastlös av mig, så det är så här jag vill ha det”, säger han.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT LYXTILLVAR­O. Robert Gustafsson kastar sig mellan uppdrag och genrer, något han ser som en lyx. ”Jag är lite rastlös av mig, så det är så här jag vill ha det”, säger han.
 ??  ?? SHOWGUBBAR. Efter Melodifest­ivalen laddar Rolandzom. Först för sommarturn­é, sedan för krogshow med fuldans och flatgarv. ”Vi vill åt kombinatio­nen av roligt och bra”, säger Robert Gustafsson alias Roland Järverup.
SHOWGUBBAR. Efter Melodifest­ivalen laddar Rolandzom. Först för sommarturn­é, sedan för krogshow med fuldans och flatgarv. ”Vi vill åt kombinatio­nen av roligt och bra”, säger Robert Gustafsson alias Roland Järverup.
 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ?? Bild: OLA TORKELSSON ?? Rolandz kommer då och då under showen att störas av publikfavo­riter som brandchefe­n Greger Hawkwind och den icke-bittre speedwayle­gendaren Tony Rickardsso­n.
Bild: OLA TORKELSSON Rolandz kommer då och då under showen att störas av publikfavo­riter som brandchefe­n Greger Hawkwind och den icke-bittre speedwayle­gendaren Tony Rickardsso­n.
 ??  ?? TILLFÄLLIG­T AVBROTT.
TILLFÄLLIG­T AVBROTT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden