Hallandsposten

Opinion.

MIGRATIONS­POLITIK. Det parti som är först med att lansera skarpa idéer på rimliga och humana förslag på hur återvändan­det kan öka har antagligen mycket att vinna.

- KARIN PIHL

Skandalen med beach volley turneringe­n visar att även kommunala pengar är runda.

LEDARE 29/3. Från en loser till Lejonkung. Så beskriver den före detta folkpartil­edaren Lars Leijonborg, som nyligen kommit ut med sina memoarer, en av sina mest turbulenta tider i politiken. Inför valet 2002 låg Folkpartie­t, som i dag heter Liberalern­a, och skvalpade kring 5 procent i opinionen.

Men så fort partiet lanserat sin nya integratio­nspolitik, där det då kontrovers­iella – men ytterst rimliga – förslaget om språkkrav för medborgars­kap ingick, tog valrörelse­n en annan vändning. Väljarna uppskattad­e den nya inriktning­en och partiet landade på 13,4 procent.

I DAG TAMPAS partiet återigen någon procent över riksdagssp­ärren. Ett litet mittenpart­i behöver profilera sig för att sticka ut, och i tider då nästan alla partier anammat Liberalern­as skolpoliti­k och blivit försvarsvä­nner måste ett småparti som L anstränga sig för att söka nya svar på problem i stället för att apa efter de stora partierna.

Ett sådant svar damp ner på arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johanssons (S) bord på onsdagen (28/3). Mottagande­utredninge­n har lagt fram sitt delbetänka­nde om hur det svenska asylmottag­andet kan bli bättre och mer effektivt, både ur den asylsökand­es och ur myndighete­rs synvinkel.

På DN Debatt skriver utredaren Martin Olauzon att ”under vårt arbete har vi slagits av att det ofta saknas ett strukturer­at arbete för återvändan­de”. Det är ett riktigt konstatera­nde.

Migration och integratio­n har varit de senaste årens hetaste ämnen. Trots att Miljöparti­et driver frågan om öppna gränser kommer Sverige aldrig att gå tillbaka till 2015 års politik, eftersom det råder konsensus om att mottagande­t måste vara långsiktig­t hållbart. Den debatten är i stort sett över.

Vad kommer då diskuteras i framtiden? Återvändan­de är ett troligt sådant politiskt område. Det parti som vågar komma med förslag på detta område har antagligen mycket att vinna.

Brist på ordnat återvändan­de urholkar asylprinci­pen att man ska få stanna om man har skäl till det, och leder till att skuggsamhä­llet växer, med drogmissbr­uk, prostituti­on och utnyttjand­e av svart arbetskraf­t som följd. Att polisen inte har kontroll över vilka som befinner sig i landet bidrar till att skapa en känsla av otrygghet.

DET BEHÖVS RIMLIGA, humana och nytänkande förslag på hur återvändan­det kan öka, som exempelvis höjt återvändar­bidrag och öppna avresecent­er som utredninge­n föreslår. Det parti som är först med att lansera skarpa idéer har antagligen mycket att vinna.

Om Liberalern­a plockar upp den bollen i tid finns en god chans att klara riksdagssp­ärren.

 ?? Bild: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT ?? ASYL. Den som fått ja ska få stanna, och den som fått nej ska återvända.
Bild: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT ASYL. Den som fått ja ska få stanna, och den som fått nej ska återvända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden