Hallandsposten

Ås-kommuner har gemensam cykelkarta

Laholm har gått ihop med de angränsand­e kommunerna Ängelholm, Båstad och Örkelljung­a. Tillsamman­s hjälper de nu cyklister att hitta rätt vägar på och omkring Hallandsås.

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

– Intresset för cykling ökar och det fanns behov av kartmateri­al, konstatera­r Nellie Larsson som är cykel destinatio­nsutveckla­re i Laholms kommun.

Satsningen är gemensam för de fyra kommunerna vid Hallandsås. I det nya kartmateri­alet finns tolv olika långa och olika krävande rundor beskrivna.

Sammanlagt handlar det om 1 000 kilometer fina cykelvägar.

– VI HAR använt en del befintliga turer och skapat några nya. Det känns otroligt positivt att vi tillsamman­s tagit fram den här produkten, säger Nellie Larsson.

– I alla fyra kommunerna arbetar man med cykelfrågo­r och försöker gynna cykelturis­men. För våra kunder – cyklistern­a – är kommungrän­serna inte viktiga och vi måste arbeta tillsamman­s på det här sättet, fortsätter hon.

KARTORNA HAR TRYCKTS i gammalt hederligt pappersfor­mat som nu finns att hämta på turistbyrå­er och olika boenden. Men det blir också digitala versioner.

– De finns som pdf-filer redan. Under våren kommer det gpx-filer som man kan ladda ner till sin cykeldator eller mobiltelef­on, säger Nellie Larsson.

Ett litet fel har dock insmugit sig bland de tolv rundorna. Den tur som kallas ”4 kommuner” omfattar i verklighet­en bara tre.

Rutten passerar kommungrän­sen mellan Laholm och Ängelholm, vid Stavershul­t, men sticker aldrig in i Örkelljung­a.

– Det kommer säkert att vara saker som behöver justeras till nästa gång man trycker kartorna. Den rutten får kanske döpas om. Vi får säkert många inspel och feedback från cyklistern­a också. Själv har jag inte hunnit cykla alla rundorna ännu, säger Nellie Larsson.

 ?? Bild: JESSICA PAMP/ARKIV ?? BRANT. De tuffa stigningar­na på Hallandsås finns förstås med i grannkommu­nernas kartmateri­al. Men också flackare turer för mindre starka ben.
Bild: JESSICA PAMP/ARKIV BRANT. De tuffa stigningar­na på Hallandsås finns förstås med i grannkommu­nernas kartmateri­al. Men också flackare turer för mindre starka ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden