Hallandsposten

Bra respons på förändrat asylsystem

SVERIGE: FÖRSLAG OM EBO FÅR ETT SNABBSPÅR

- MARIA DAVIDSSON/TT OWE NILSSON/TT

Flera partier är positiva till förslag om obligatori­ska ankomstcen­ter för asylsökand­e och särskilda avresecent­er för dem som måste lämna landet. Förslaget om att begränsa möjlighete­n till eget boende tänker regeringen genast ta itu med.

Mottagande­utredninge­n vill förändra systemet för att ta emot asylsökand­e i grunden. I dag är väntetider­na för långa, återvändan­det ineffektiv­t och etablering­en tar för lång tid. Allt detta leder till höga kostnader, både för samhället och för individen.

Arbetsmark­nads- och etablering­sminister Ylva Johansson (S) håller med om den analysen.

– Vi har saknat ett bra helhetsper­spektiv, vi har saknat ordning och reda i mottagande­t, säger hon.

NU FÖRESLÅS ATT det ska vara obligatori­skt för asylsökand­e att bo på stora ankomstcen­ter den första månaden. De ska ligga i större städer som har nära till en internatio­nell flygplats. Alla relevanta myndighete­r ska finnas på plats och alla moment som kräver personlig närvaro ska klaras av där för att snabba på asylproces­sen.

– Jag ser vinster med att man kan förkorta handläggni­ngstiden i asylärende­t, att man kan ha obligatori­sk samhällsin­formation, erbjuda hälsounder­sökning och mycket annat på ett effektivt sätt, säger Ylva Johansson.

Men hon vill inte sätta ned foten förrän remissinst­anserna sagt sitt och hon har pratat med andra partier.

– Min inställnin­g är att den här * Obligatori­ska ankomstcen­ter för rättssäker och snabb asylprövni­ng.

* Obligatori­sk samhällsin­formation och kartläggni­ng av utbildning och yrkesbakgr­und på centret.

* Boende och insatser under väntetiden som förbereder för etablering i Sverige eller återvändan­de till annat land.

* Effektiva ersättning­ar till kommunsekt­orn.

* Obligatori­ska avresecent­er för dem som har ett verkställb­art avlägsnand­ebeslut.

* Social prövning av eget boende (ebo) i vissa kommuner. typen av stora strukturre­former behöver ett brett parlamenta­riskt stöd men också i kommunsekt­orn för att det ska bli hållbart, säger Johansson.

Men på en punkt ger hon besked redan nu. Förslaget om att begränsa möjlighete­n till eget boende, så kallat ebo, får ett snabbspår.

– Jag tycker att förslagen är bra, och min bedömning är att de ligger väl i linje med vad många kommuner tycker. Det finns bra delar i ebo, och de ska vi inte ta bort. Men vi har sociala problem i vissa stadsdelar i vissa kommuner, säger hon.

Förslaget går ut på att det ska krävas en social prövning på platser där ebo lett till en närmast social misär när många personer tränger ihop sig i små lägenheter och handel med svartkontr­akt breder ut sig. Asylsökand­e kan då få nej till att bo där de vill och bli av med ekonomisk ersättning om de ändå gör det.

IDÉN OM SÄRSKILDA avresecent­er för dem som får nej på sin ansökan får inte omedelbart stöd av Ylva Johansson. Hon ser behovet av en effektiv process, men vill inte låsa sig för en exakt utformning.

Moderatern­a är överlag positiva till utredninge­ns förslag och lyfter särskilt fram avresecent­ren.

– Det finns en hel del här som är intressant att titta vidare på. Till exempel det här med avresecent­er. Det är bra att det är fler än vi moderater som lyfter just återvändan­det som inte fungerar i dag med omfattande skuggsamhä­lle, säger partiets talesperso­n Johan Forssell.

Centerpart­iet välkomnar också flera av utredninge­ns förslag, och även Miljöparti­et är positivt till en mer effektiv asylproces­s. Men partiets talesperso­n Maria Ferm ser faror med stora anläggning­scenter vid flygplatse­rna.

– Vi tycker att man i första hand ska ha ett småskaligt mottagande där man är en integrerad del av samhället för att man också ska kunna påbörja etablering­en direkt och få kontakt med lokalsamhä­llet. Det är så vi skapar förståelse mellan människor, säger Ferm.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? SER VINSTER. Arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) tar emot Mottagande­utredninge­n.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI SER VINSTER. Arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) tar emot Mottagande­utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden