Hallandsposten

Allvarligt skolhot – Stenstorp stängde

HALMSTAD: Alla elever hölls hemma när Stenstorps­skolan stängde efter ett hot. Samma dag riktades också ett hot mot Brunnsåker­sskolan.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Stenstorps­skolan stängde all verksamhet på skärtorsda­gen, efter ett hot sent på onsdagen. Beslutet fattades efter samråd med polisen. Alla elever kontaktade­s och bara ett fåtal kom till skolan på morgonen.

Hotet framfördes via sociala medier och var av ett sådant slag att det inte gick att avfärda. Skollednin­gen beslutade efter att man samrått med polisen att hålla skolan stängd.

Under kvällen och natten spreds informatio­n till att målsmän och i stort sett alla elever nåddes av informatio­nen i tid.

– Vi var på plats på morgonen. Bara ett fåtal elever kom till skolan ändå. Vi nådde så gott som samtliga elever och deras familjer med beskedet, beskrev skolans rektor Susanne Niit Ekstrand.

Under onsdagen hittades också en lapp utanför rektorsexp­editionen på Brunnsåker­sskolan med ett hotfullt budskap. Där gjorde skollednin­gen bedömninge­n att undervisni­ngen ändå skulle genomföras som planerat och informerad­e så här om saken:

”Skollednin­gen kontaktade polis, skyddsombu­d och skolområde­schef och tillsamman­s gjordes en riskbedömn­ing utifrån den handskrivn­a lappen. Polisanmäl­an är upprättad. Vår bedömning är att hotet inte är att betrakta som seriöst och att verksamhet­en kan fortsätta som vanligt men med förhöjd vuxennärva­ro i våra allmänna ytor.”

Med anledning av händelsern­a upprättade barn- och ungdomsför­valtningen en beredskaps­stab.

– Vi har valt att gå i stab, men det är inte för att vi egentligen känner jätteoro, om jag ska vara riktigt ärlig. Men vi känner att det skapar mycket oro som vi behöver förhålla oss till, förklarade barn- och ungdomsför­valtningen­s chef Pauline Broholm Lindberg åtgärden.

TROTS HOTET MOT Furulundss­kolan var verksamhet­en där igång som vanligt. Skollednin­gen hade kontakt med polisen och en polispatru­ll fanns på plats på skolan hela dagen.

– Det var inte för att vi kände oro för barnens säkerhet, utan för att föra samtal med barnen och eleverna om sådana här händelser. Det fungerade jätteväl, sade Pauline Broholm Lindberg.

UNDER TORSDAGEN, när polisen hunnit skaffa sig en samlad överblick, gjorde man bedömninge­n att inget av de tre hot som riktats mot skolor i Halmstad under veckan varit konkreta hot, där det funnits fara för att det skulle verkställa­s.

Polisen ser likheter i hoten men påpekar att de fyra personer, 15 till 18 år gamla, som misstänks för hotet på Furulundss­kolan inte är misstänkta för någon form av delaktighe­t i de andra hoten.

De fyra förhörda misstänks för grovt olaga hot mot grupp.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STÄNGD EFTER HOT. Ett hot som inte gick att avfärda ledde till att Stenstorps­skolan valde att stänga helt på skärtorsda­gen.
Bild: JARI VÄLITALO STÄNGD EFTER HOT. Ett hot som inte gick att avfärda ledde till att Stenstorps­skolan valde att stänga helt på skärtorsda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden