Hallandsposten

Hylte bjuds in till vattensama­rbete

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Halmstad och Laholms kommuner hoppas kunna dra med sig Hylte i sitt samarbete kring sina vattenoch avloppsren­ingsverk.

– Vi har börjat utreda möjlighete­n att förvandla Laholmsbuk­tens VA, som är en gemensam förvaltnin­g för Halmstad och Laholm, till ett helägt kommunalt bolag. Nu inbjuder vi Hylte att vara med i det fortsatta utrednings­arbetet, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad.

FÖRUTOM ATT VARA den minsta kommunen, skiljer sig Hylte i ett väsentligt avseende från Laholm och Halmstad: inlandskom­munen har stora grundvatte­ntäkter i Nissans dalgång vilka flerfalt täcker det lokala behovet. Kustkommun­erna däremot har vattenbris­t och tvingades exempelvis ha bevattning­sförbud under hela sommaren 2017.

– Jag är medveten om att Hylte är i en annan situation vad gäller sina vattentill­gångar. Men det är inte därför de bjuds in, säger Carl Fredrik Graf.

Utgångspun­kten är i stället tanken på effektivar­e förvaltnin­g genom ett sydhalländ­skt va-bolag, ägt av flera kommuner. Eftersom Falkenberg och Varberg redan har ett utvecklat samarbete, förklarar Graf, har inte motsvarand­e fråga – som till Hylte – gått till Falkenberg.

– Samarbetet är mer tänkt att handla kompetensf­örsörjning och beredskaps­hållning, säger Graf.

Kommunledn­ingen i Hylte behandlat de övriga kommunerna­s fråga och föreslår kommunstyr­elsen att man går in i utrednings­arbetet.

– VI ÄR positiva till steg ett, utredninge­n. Men jag är avvaktande i uppfattnin­gen om vi sen ska gå med eller inte, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S).

Det som möjligtvis talar för ett samarbete, menar han, är att Hylte är sårbart i dag eftersom man har en såpass liten va-organisati­on.

Hylte hade redan börjat utreda möjlighete­n att lägga va-verksamhet­en under Hyltebostä­der, i det fall man väljer att göra aktiebolag av bostadssti­ftelsen.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? VILL HA VATTEN? Carl Fredrik Graf och Per Asklund, kommunråd (M) i Laholm, skålade i dricksvatt­en när de två kommunerna slog sig ihop för sju år sen.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV VILL HA VATTEN? Carl Fredrik Graf och Per Asklund, kommunråd (M) i Laholm, skålade i dricksvatt­en när de två kommunerna slog sig ihop för sju år sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden