Hallandsposten

Nu drar Graf från Halmstad

Förnyelsen­s vindar blåser över Halmstadsp­olitiken.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 31/3. Att kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad, Carl Fredrik Graf, skulle lämna Halmstadsp­olitiken efter valet i höst var väl känt. Men att han skulle bli landshövdi­ng och lämna sin post i förtid var verkligen överraskan­de.

På skärtorsda­gen kom beskedet att regeringen har utsett Carl Fredrik Graf till landshövdi­ng i Östergötla­nd, en tjänst som han tillträder den 1 september. Men Graf väljer nu att stiga åt sidan redan den 30 april för att låta sin efterträda­re bli varm i kläderna.

DET MEST TROLIGA är att Moderatern­as förstanamn på kommunlist­an, Jonas Bergman, blir den som ersätter Graf som kommunstyr­elsens ordförande. För demokratin­s skull är detta positivt då det är Bergman som kommer att möta väljarna i valrörelse­n.

Inför valet i september blåser verkligen förnyelsen­s vindar över Halmstad. Nästan alla partierna i kommunfull­mäktige går till val med nya toppnamn. Detta gäller för alla partierna i den styrande Femklövern och för två veckor sedan spikade Socialdemo­kraterna sin lista och det blev klart att partiet toppar med Krissi Johansson.

CARL FREDRIK GRAF har en gedigen politisk karriär bakom sig. Han är nu inne på sitt tolfte år som kommunråd i Halmstad och dessförinn­an var han riksdagsle­damot under tre mandatperi­oder, från 1991 till 2002.

Att han nu lämnar sin födelsesta­d Halmstad är givetvis en förlust för staden och kommunen – men en vinst för Östergötla­nd som bara är att gratulera.

På kommunfull­mäktiges möte den 24 april väljs Carl Fredrik Grafs efterträda­re. Därmed blir Femklövern­s laguppstäl­lning inför valet i stort sett komplett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden