Hallandsposten

Han vill att fler ska börja jaga

HALMSTAD: YOUTUBEKAN­AL SKA LOCKA KVINNOR OCH UNGA UT I SKOGEN

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Kläder som gjorda för att smälta in bland granar och ormbunkar dominerar en av väggarna. På annat håll kan man spana in detaljerad­e kartor över jaktmarker. Och bakom en av dörrarna gömmer sig samlingen som sätter p för inte ont anande älgar och rådjur.

Mikael Peterssons lägenhet gör ingen hemlighet av hans passion.

– Jag gillar doften av krut, naturupple­velsen och hur man kopplar bort vardagen och stressar ner, säger han i ett försök att ringa in tjusningen med det stora intresset.

OCH DET ÄR ett intresse han fick upp ögonen för långt tillbaka i tiden.

– Redan som barn följde jag med min styvfar ut och jagade. Första gången var jag bara elva år.

Och en dag kom så den stora stunden då det första djuret fälldes.

– Jag lyckades skjuta en dovhjort någonstans i Ängelholms­trakten. Jag minns att jag kände lycka, men samtidigt ångest.

Men Mikael jagar inte bara för nöjes skull, det finns också en ideologisk grundad anledning.

– Det är mer etiskt och bättre för miljön att jaga än att köpa kött i butik. Och jag använder allt från djuret, till och med klövarna som jag använder vid spårning, säger han och fortsätter. – Folk äter kött men ser inte var det kommer ifrån.

MEN EFTER MÅNGA timmar i skogen och i köket var det i december så dags för nästa steg: en Youtubekan­al på temat.

De tre huvudsakli­ga avdelninga­rna fokuserar på själva jakten, skjuttekni­k och tillagning­en av fångsten. Men det finns även en sektion som visar hur hunden kan användas i jakt och en utbildning­savdelning där man bland annat får lära sig hur ett vapen funkar. På kanalen kan man dessutom spana in Mikaels videoblogg.

– Syftet med Youtubekan­alen är att ge tips och få fler att bli intressera­de av jakt. Särskilt hoppas jag nå ut till nya målgrupper som ungdomar och kvinnor, säger han och fortsätter.

– Jag vet inte varför det är så svårt att få kvinnor att bli intressera­de av jakt, men jag hoppas på ändring. Jag vill att det ska vara 50/50 i jägarkåren. Som det ser ut i dag kan det uppstå en lite väl grabbig stämning när man är ute och jagar.

Och av tillströmn­ingen av prenumeran­ter att döma, så kan kanalen vara på väg att uppfylla sitt syfte.

– Under tre månaders tid hade kanalen bara tio prenumeran­ter, men sedan gick det undan. I dag har jag runt 700, säger han och fortsätter:

– Målet är att nå 1 000 innan december.

Mikael Petersson började jaga redan som elvaåring och har idag många timmar i skogen under bältet. Och nu tar han Youtube till hjälp för att fler ska ge sig ut med gevär i hand.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? INITIATIV. Mikael Petersson skapade i december Youtubekan­alen ”Jakt med Mikael” för att ge tips och få fler att få upp ögonen för jakt. Han finns även på Instagram under jakt_med_mikael.
Bild: ROGER LARSSON INITIATIV. Mikael Petersson skapade i december Youtubekan­alen ”Jakt med Mikael” för att ge tips och få fler att få upp ögonen för jakt. Han finns även på Instagram under jakt_med_mikael.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden