Hallandsposten

För sent att höja arvoden

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Tunga politiker från M, C och S tycker att kommunråde­n i Laholm får för dåligt betalt. Men rösterna för att höja politikera­rvodena restes för nära valet.

På fullmäktig­es bord låg förslaget att lämna ”politikerl­önerna” i kommunen oförändrad­e inför nästa mandatperi­od.

Thomas Jönsson (M) tänker lämna kommunpoli­tiken efter valet och såg sitt tillfälle att föreslå något han ”tänkt på i många år”.

– 56898 kronor i månaden för kommunstyr­elsens ordförande kan tyckas som mycket pengar, men om vi hela tiden tar på oss tagelskjor­tan och inte höjer, vad får vi då för politiker på lång sikt? sade han.

Chefstjäns­temännen har dragit i från politikern­a rejält i lön. Toppjobb inom näringsliv­et ger också mer betalt och tryggare anställnin­gsförhålla­nden, framhöll han.

LAHOLMS KOMMUNRÅD Elisabet Babic (M) är också på väg att sluta i Laholm. Hon höll med i sak och vittnade om hur utsatt rollen som ledande politiker är.

– Det är inte en 40-timmarsarb­etsvecka. Man är väldigt påpassad. Men frågan är känslig. – Jag kan hålla med både Thomas Jönsson och Elisabet Babic, men det finns ett problem att bifalla i dag, sade Erling Cronqvist (C) och fortsatte:

– Det känns inte bekvämt så här sent. Den här frågan skulle vi ha haft uppe i höstas, innan några listor var valda. Ove Bengtsson (S) instämde. – Jag tycker att det vore rimligt att kommunstyr­elsens ordförande låg i paritet med chefstjäns­temännen och hade samma ersättning­sgrad som en riksdagsle­damot. Men så här sent går inte, sade han.

DEN ENDE SOM ville sänka arvodena var Bertil Johansson (LP):

– Mer betalt ger bättre politiker? Vi har redan bra betalt här, men har det blivit bättre politik? sade han.

Beslutet blev att lämna basarvodet oförändrat. Kommunens enda politiker med heltidsupp­drag får 87 procent av en riksdagsle­damots arvode. Övriga kommunråd och ordförande­n får en andel av det, utifrån uppdragets storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden