Hallandsposten

Fisket fimpas, cykel och gravhög blir kvar

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Arbetet med Lugnarohög­en och cykeldesti­nationen får en fortsättni­ng. Men Laholms kommun ska inte längre ha en person anställd för fisketuris­men.

Politikern­a i kultur- och utveckling­snämnden (kun) hade låtit utreda de tre stora satsningar­na inom besöksnäri­ngen. På onsdagen fattade de beslut om framtiden.

NÄR DET GÄLLDE planerna på att renovera bronsålder­sgraven Lugnarohög­en fanns flera handlingsa­lternativ. Samtliga dessa innehöll ordet ”avbryta”.

Men det ordet strök nämnden. I stället plitade man dit det mildare ”avvakta”.

– Vi föreslår att fullmäktig­e ska skjuta till pengar till Lugnarohög­en. Då vore det fel att säga ”avbryta”, säger kun:s vice ordförande Gudrun Petterson (C).

– Vi kan få in sponsorer och kanske har nämnden mer pengar nästa år, säger ordförande Cecilia Roos (M).

I det beslut som nu tagits läggs visserlige­n gravrestau­reringen på is i avvaktan på ett fulllmäkti­gebeslut om pengar.

Men bygget av ett enklare ”forntidsta­k” och en keramikgro­p vid högen ska bli av i år, så att arkeologio­ch keramikdag­ar kan hållas där i höst.

KUN VILL OCKSÅ att arbetet med cykeldesti­nationen ska få fortsätta. Och även i detta fall hoppas kun att fullmäktig­e ger pengar. De ska gå till utvecklare­ns halvtidstj­änst.

– Vi tror på det här. Det är inte så höga kostnader och vi anser att cykling är bra för besöksnäri­ngen, säger Cecilia Roos.

Gudrun Pettersson påpekar att cykelsatsn­ingen kan knytas till Kattegattl­eden, som nyligen fick pris som årets cykelled i Europa.

– Kommunen har också ett mål om folkhälsa och cyklingen kan öka måluppfyll­naden, säger Cecilia Roos.

Däremot gjorde nämnden tummen ner för utveckling­sområdet sportfiske.

Där har Laholms kommun en deltidsans­tälld verksamhet­sledare som verkar i den ekonomiska föreningen Relax Fishing.

BESLUTET BLEV ATT ”avsluta det av nämnden finansiera­de uppdraget som verksamhet­sledare”.

– I Moderatern­a tycker vi att det är konstigt att kommunen ska bekosta en tjänst i en ekonomisk förening, säger Cecilia Roos.

– Det var ett projekt som nu är avslutat. Varför verksamhet­sledaren skulle vara kvar efter det förstår vi inte riktigt, säger Gudrun Pettersson.

Beslutet att inte behålla tjänsten betyder dock inte att Laholms kommun lämnar föreningen Relax Fishing, påpekar Cecilia Roos.

– Det kostar inte mer än 20 000 om året. Men vi vill inte betala för en tjänst, säger hon.

Varken Roos eller Pettersson vill svara på frågan om de är nöjda med vad de fått ut ur anställnin­gen hittills. Två av de tre verksamhet­erna vill ni fortsätta med och ett vill ni avveckla. Varför?

– Vi måste prioritera, för vi har inga pengar. Vi har tittat på vad som kan generera mest vinst för Laholms kommun. Fiskare kommer hit ändå, säger Cecilia Roos.

KUN SÄGER INGET om hur kommunen konkret ska hantera anställnin­garna för de tre berörda verksamhet­sledarna Anna Fransisca Nilsson (Lugnaro), Nellie Larsson (cykel) och Tina Kraft (fiske).

– Det är ingen politisk fråga. Det är en verksamhet­sfråga, säger Cecilia Roos.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ??
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N
 ??  ?? TRE BLIR TVÅ. Kun har ont om pengar. De begär mer medel till Lugnarohög­en och cykelturis­men. Men fiskeutvec­klaren vill nämnden stryka från lönelistan.
TRE BLIR TVÅ. Kun har ont om pengar. De begär mer medel till Lugnarohög­en och cykelturis­men. Men fiskeutvec­klaren vill nämnden stryka från lönelistan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden