Hallandsposten

Dödsbo vann biltvist i kammarrätt­en

- JONATAN GERNES

De anhöriga till en avliden man i Laholm vann en tvist med socialnämn­den om bilvärderi­ng. Kammarrätt­en gav dödsboet rätt om bilens låga värde.

Saken gäller hjälp till begravning­skostnader­na. I förvaltnin­gsrätten blev det avslag, men det ändras nu av högre instans.

Den gamle mannen var närmare 90 år när han gick bort 2016. Pengarna han lämnade efter sig räckte inte till att betala begravning­en, som kostade 21 000 kronor.

Mannens anhöriga ansökte därför om ekonomiskt bistånd från Laholms kommun.

SOCIALNÄMN­DEN STÄLLDE UPP med 9000 kronor och ansåg att mannens gamla bil skulle täcka resten. Bilen värderades till 9 000 kronor, utifrån Kvarndamme­ns priser.

De anhöriga lyckades inte sälja fordonet till det priset och gick till domstol för att överklaga.

I förvaltnin­gsrätten hävdade de att bilens värde som högst var 1 000 kronor. Trovärdigh­eten i den värderinge­n ifrågasatt­es dock, eftersom värderings­mannen inte sett bilen och dessutom var bekant med en av de anhöriga.

Familjen gick vidare till kammarrätt­en. Där uppgav de att bilen, efterviss renovering, blivit såld för 5 000 kronor.

Socialnämn­den stod ändå på sig. Nämnden tyckte att det var anmärkning­svärt att dödsboet inte kommit in med kvittot tidigare, eftersom bilen såldes tre månader före domen. Tvivel kastades också över om det verkligen gjorts några reparation­er.

TROTS DE INVÄNDNING­ARNA anser Kammarrätt­en att dödsboet har rätt till mellanskil­lnaden. Socialnämn­den tvingas att bidra till begravning­en med 4 000 kronor till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden