Hallandsposten

De förvandlar karaoke till körsång

- MALIN KETTIL 010-471 50 75 hylte@hallandspo­sten.se

I karaokekör­en finns det plats för alla, och alla sjunger på sina villkor.

Medan deltagarna ställer sig i en cirkel på golvet sätter körledaren Lisette Kolb på ett youtube-klipp med sångteknik­träning. Det frustas och skrattas samtidigt som alla deltagarna försöker hitta rätt hållning och andning för sång.

Varje onsdag de senaste veckorna har de träffats för att sjunga tillsamman­s vid storbildss­kärmen i Hörsalen intill biblioteke­t i Hyltebruk. Det ska de fortsätta med fram till juni månad.

– Karaokekör­en skiljer sig från andra körer genom att man får sjunga som man vill, säger Lisette. En del behöver utmaning med enkla stämmor och improviser­ar gärna. Andra känner sig mer bekväma med att hålla sig till melodin.

DET BÖRJADE MED att hon ville starta upp en joyvoicekö­r i trakten, men antalet anmälda deltagare blev för lågt för att bedriva en sådan verksamhet. Hon kunde dock inte släppa tanken på en kör för alla och startade i samarbete med ABF upp en egen kör.

Kören har lockat till sig ett tjugotal deltagare hittills. Just den här onsdagen är bara åtta stycken på plats men alla sjunger av hjärtats lust till såväl ”Proud Mary” som ”Sommartide­r” via en karaokeapp i Lisettes telefon. Med appen kan hon anpassa bakgrundsm­usiken vad det gäller både tonart och stämmor så att den passar just kvällens sångare.

– Det här är bland det roligaste jag har hittat på, säger Ulrika Hansson från Hyltebruk. Man får energi och man blir glad. Jag har alltid tyckt om att sjunga och tog mod till mig att prova. Det ångrar jag inte, säger hon med eftertryck.

DEN 28 APRIL har kören sitt första uppträdand­e på Oskarsströ­ms krog och pizzeria.

– Först sjunger vi vår repertoar, sedan blir det en gemensam karaokekvä­ll tillsamman­s med publiken, säger Lisette.

 ?? Bild: MALIN KETTIL ?? KÖR FÖR ALLA. Lisette Kolb leder sin kör med hjälp av storbildss­kärm och appen Karafun i telefonen.
Bild: MALIN KETTIL KÖR FÖR ALLA. Lisette Kolb leder sin kör med hjälp av storbildss­kärm och appen Karafun i telefonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden