Hallandsposten

Trafikverk­et om tjälen: ”Det blir tufft i år”

- ANTON KASURINEN/TT

Mars blev kallare än på många år och i stort sett hela landet har tjäle i marken. Dessutom har de senaste månadernas väder skiftat mellan milt och kallt. Trafikverk­et fruktar därför stora tjälskador på vägarna.

Våren är rejält försenad, och än så länge är tjälen djup i stora delar av landet. Skulle värmen nu komma fort kan det leda till att många av landets vägar spricker upp av alla tjälskador. Då blir det bråda dagar på Trafikverk­et.

– Vi tror att det kommer att bli lite tuffare i år, säger Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson.

Trafikverk­et ser flera orsaker till att det kan bli svåra tjälskador på landets vägar. Den långa vintern har gjort att vattnet fryst långt ned i marken. På många håll har det också kommit mycket snö som nu plogats upp vid sidan av vägarna.

– När det ligger mycket snö och is i diken vid sidan av vägarna, eller om det finns upplogade snöhögar, så rinner vattnet inte bort från vägen lika lätt. Då har vi fortfarand­e kvar en del sprängkraf­t i det kalla vattnet, säger Olsson.

Ovanpå det har temperatur­erna skiftat mellan kallt och varmt både i februari, mars, samt i höstas.

– Den typen av förändring­ar i vägarna och i underlaget under vägarna är inte så bra, säger Bengt Olsson.

Att hålla koll på hela det statliga vägnätet är en utmaning. Myndighete­n följer läget genom mätstation­er som visar temperatur­en i marken. Trafikante­rnas tips är en annan viktig källa. Var naturen har slagit till, och hur illa skadad vägen är, vet Trafikverk­et dock inte förrän skadan är skedd.

Med tanke på att våren dröjer kan underhålls­arbetet av vägarna pågå hela april och en bit in i maj, tror Trafikverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden