Hallandsposten

Ryssland utvisar svensk diplomat

- PONTUS AHLKVIST/TT FREDRIK GUNÉR/TT

Ryssland utvisar en svensk diplomat, uppger svenska UD för TT. Åtgärden är ett svar på den svenska utvisninge­n av en rysk diplomat efter nervgiftsa­ttacken i brittiska Salisbury.

– Vi fick beskedet i dag. Mitt på dagen blev vi uppkallade till ryska UD, säger Lina Eidmark vid UD:S presstjäns­t.

Hon kan inte kommentera vem som utvisas eller om diplomaten redan lämnat Ryssland.

– Att Ryssland har valt att svara på det här sättet i stället för att koncentrer­a sig på att besvara Storbritan­niens frågor är beklagligt, men det är tyvärr inte oväntat, säger Eidmark.

EUROPEISKA DIPLOMATER har under fredagen anlänt på löpande band till utrikesdep­artementet i Moskva. Där har de fått ta emot officiella protester mot sina länders beslut att utvisa ryska diplomater till följd av nervgiftsa­ttacken mot den tidigare ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i mars – ett dåd som flera västländer beskyller Ryssland för att ligga bakom.

Sverige, Tyskland, Frankrike och Italien var några av de länder vars diplomatis­ka sändebud dök upp på ryska UD. På vägen ut sade den tyske ambassadör­en Rüdiger von Fritsch att Ryssland måste svara på frågor om förgiftnin­gen av Skripal, men att regeringen i Berlin var fortsatt öppen för dialog med Moskva.

DET RYSKA utvisnings­beslutet av den svenska diplomaten lär inte leda till någon ensidig motreaktio­n från Sverige, bedömer Jan Hallenberg, forsknings­ledare vid Utrikespol­itiska institutet:

– Jag tror inte att den svenska regeringen gör något på egen hand, utan i så fall blir det i Eu-sammanhang.

Utöver den svenska diplomaten utvisas fyra polska diplomater, en finsk diplomat och två italienska diplomater, enligt ländernas respektive utrikesdep­artement. Även två nederländs­ka diplomater utvisas, rapportera­r mediebolag­et RTL Nieuws. En norsk diplomat måste också lämna Ryssland, skriver nyhetsbyrå­n NTB.

Ryssland utvisar även fyra tyska diplomater, tre tjeckiska diplomater och tre litauiska diplomater

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden