Hallandsposten

Vänsterman i täten i Mexikos valkamp

- MATTIAS MÄCHS/TT

Efter sju decenniers dominans av ett och samma parti verkar mexikanern­a ha tröttnat på de etablerade politikern­a. Längtan efter förändring bär fram vänsterpop­ulisten Andrés Manuel López Obrador – som leder stort när presidentv­alskampanj­en i dag officiellt påbörjas.

AMLO, som hans namn ofta förkortas, samlar drygt 40 procent i de senaste mätningarn­a.

Långt bakom honom utkämpar Ricardo Anaya, från det traditione­lla opposition­spartiet PAN, en blodig strid med regerande PRI:S José Antonio Meade kring 20-procentstr­ecket.

MISSLYCKAN­DET MED ATT hejda den grasserand­e organisera­de brottsligh­eten har fått stödet för sittande presidente­n Enrique Peña Nieto att störtdyka. Förtroende­t för hans PRI – som med endast ett undantag styrt landet sedan 1929 – är kört i botten efter upprepade nepotismoc­h korruption­sskandaler.

Draget att välja icke-medlemmen Meade, som tjänat på olika ministerpo­ster under tidigare regeringar, tycks inte räcka för att förbättra det statsbäran­de partiets anseende. Att PAN oftast haft en liknande politisk inriktning som PRI, med ekonomiska liberalise­ringar och vänskaplig­a band med USA, hjälper inte Anaya att utmåla sig som ett verkligt alternativ inför valet den 1 juli.

– Det är öppet krig mellan PRI och PAN. De sluggar så hårt mot varandra att de båda är nära att stupa, vilket lämnar López Obrador med en vidöppen väg till seger, säger den mexikanske statsvetar­en José Antonio Crespo till nyhetsbyrå­n AFP.

LÓPEZ OBRADOR TJÄNAR även på ett missnöje med regeringen­s relativt milda svar på grannpresi­denten Donald Trumps utspel mot Mexiko.

 ?? Bild: EDUARDO VERDUGO ?? Vänsterkan­didaten Andrés Manuel López Obrador tillsamman­s med sin fru Beatriz Gutierrez under ett valmöte i Mexico City tidigare i mars.
Bild: EDUARDO VERDUGO Vänsterkan­didaten Andrés Manuel López Obrador tillsamman­s med sin fru Beatriz Gutierrez under ett valmöte i Mexico City tidigare i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden