Hallandsposten

Trumplojal­ist blir ny minister

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Han har kritiserat Iranavtale­t, försvarat fånglägret i Guantanamo Bay och profilerat sig som en hök gentemot Nordkorea och Ryssland. Med Mike Pompeo som utrikesmin­ister får USA:S president Donald Trump en chefsdiplo­mat som i mångt och mycket delar hans syn på världen.

– Kolossal energi, kolossalt intellekt. Vi är alltid på samma våglängd, sade Trump till journalist­er kort efter att han meddelat att det blir Pompeo som tar över utrikesdep­artementet efter avskedade Rex Tillerson.

Tillerson avgår den sista mars. Pompeo ska frågas ut och formellt godkännas av senaten under april – en procedur som lär påminna om den han gick igenom i fjol, sedan Trump utsett honom till chef för underrätte­lsetjänste­n CIA. Som sådan har Pompeo under stora delar av det senaste året ofta själv varit den som levererat president Trumps dagliga underrätte­lser. Förmiddags­stunderna i Ovala kontoret har gett de två männen tid att lära känna varandra.

– Han är mycket fokuserad och han är nyfiken på de fakta vi lägger fram, han vill förstå varför vi dragit de slutsatser vi gjort, berättade Pompeo nyligen för brittiska BBC.

I intervjun sade den dåvarande Cia-chefen även att presidente­ns twittrande inte har ”skapat några problem”.

Som kongressle­damot gjorde sig den tidigare affärsmann­en och försvarsan­ställde känd som både påläst och hårdför.

 ??  ?? Mike Pompeo.
Mike Pompeo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden