Hallandsposten

Gigantiskt It-intrång i stor app

- TT-REUTERS

Data från över 150 miljoner användare av träningsap­pen Myfitnessp­al har stulits av hackare. Många svenskar kan vara drabbade då appen är en av de mest nedladdade i kategorin hälsa och motion.

Det är det amerikansk­a företaget Under Armour, ägare till den drabbade appen, som har drabbats av en av de största hackningsa­ttackerna genom tiderna.

Hackarna har kommit över användarna­mn, mejladress­er och lösenord för den populära appen och för Myfitnessp­al-sajten, uppger Under Armour. Däremot ska de inte ha kommit över uppgifter som kontokorts­nummer.

Det är det största dataintrån­get i år och ett av de fem största hittills, baserat på antalet uppgifter, enligt datasäkerh­etsföretag­et Security Scorecard. Alla användare av Myfitnessp­al uppmanas att byta lösenord omedelbart.

Under Armour, som säljer sportkläde­r och sporttillb­ehör, uppger att företaget nu arbetar tillsamman­s med datasäkerh­etsföretag och myndighete­r, men har inte kommit med några detaljer om hur hackarna har tagits sig in i nätverket och stulit data utan att ha avslöjats.

Företaget uppger att man började informera användare om dataintrån­get i torsdags, fyra dagar efter det att det först blev känt för företaget.

Sedan 2013 finns Myfitnessp­al även på svenska och i dag är appen den åttonde mest nedladdade gratisappe­n i Apples App Store, i kategorin Hälsa och motion. Under Armour köpte appen 2015 för 475 miljoner dollar, motsvarand­e nära 4 miljarder kronor. Uppgiftern­a om It-intrånget har fått företagets aktie att falla med över 3 procent.

”Många svenskar kan vara drabbade.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden