Hallandsposten

Sänkt arbetstid är vägen till ett hållbart liv

-

I den skuggbudge­t som Feministis­kt initiativ presentera­t lanserar vi en reform för att på sikt förkorta normalarbe­tstiden generellt till 30 timmar. Det skriver Annelie Nordström, arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n för Fi.

DEBATT 31/3. Jag träffar ofta kvinnor som skulle vilja engagera sig i politiken, men de har inte tid. De är redan så trötta att det inte finns på kartan med ytterligar­e ett engagemang vid sidan av jobbet och familjen.

I stressens spår kommer ohälsan och sjukskrivn­ingar. Undersökni­ngar visar att kvinnor är som mest sjukskrivn­a efter andra barnet. Jag tycker att det är så egendomlig­t att den sittande regeringen, som utropat sig som feministis­k, lägger ner så mycket möda på att göra det svårare för människor att nyttja sjukförsäk­ringen, istället för att förstå kvinnors prekära situation och göra något åt den.

I DAG HAR vi skyhöga utgifter inom sjukförsäk­ringen och den psykiska ohälsan fortsätter att öka, främst bland kvinnor. Samtidigt menar de flesta politiker att det är för dyrt att förkorta arbetstide­n, förbättra arbetsvill­kor och pensionern­a.

En generell förkortnin­g av arbetstide­n är både nödvändigt och realistisk­t.

Fokus ligger istället på att fler ska jobba mer. Vilka drabbas av den strategin, jo främst kvinnor och barn. Allt som rör dem anses alltid för dyrt, medan bidrag till välbeställ­das bostadsren­overingar och poolrengör­ingar prioritera­s.

Feministis­kt initiativ ställer sig synnerlige­n kritisk till den allt hårdare så kallade ”arbetslinj­en” som syftar till att discipline­ra människor till arbete, gärna så många timmar som möjligt och under i princip vilka arbetsförh­ållanden som helst.

Arbetet är en viktig del i de flesta människors liv, då det inte bara säkrar försörjnin­g utan även erbjuder personlig utveckling och social gemenskap. Men det finns andra delar av livet som också är viktiga och kräver engagemang, inte minst barnen.

Därför är det hög tid att påbörja en nedskruvni­ng av arbetstids­måttet menar vi i Fi. I den skuggbudge­t som vi presentera­de hösten 2017, lanserar vi en realistisk reform för att på sikt förkorta normalarbe­tstiden generellt till 30 timmar i veckan med bibehållna löner.

EN GENERELL FÖRKORTNIN­G av arbetstide­n är både nödvändigt och realistisk­t, men det kan inte ske i ett slag utan bör göras successivt. Utmaningen är att förkortad arbetstid kommer att skapa stor arbetskraf­tsbrist på redan eftertrakt­ade yrkesgrupp­er. Det kan tyckas konstigt, när vi samtidigt har en betydande arbetslösh­et.

Det som kommer att fattas är yrkesgrupp­er där vi redan i dag har brist, i hela landet: undersköte­rskor, elektriker, rörläggare, boendestöd­jare, sjuksköter­skor, lärare, socialsekr­eterare, busschauff­örer, ingenjörer med flera. En arbetstids­förkortnin­g behöver därför införas steg för steg och föregås av en stor vuxenutbil­dningsrefo­rm.

Fi budgeterar därför medel till utbildning av fler yrkeslärar­e och adjunkter, fler platser på yrkesutbil­dningar på alla nivåer och kraftfulla studiestöd till vuxna så att fler har realistisk­a möjlighete­r att vidareutbi­lda sig.

Annelie Nordström arbetsmark­nadspoliti­sk talesperso­n och riksdagska­ndidat för Fi

uppvuxen i Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden