Hallandsposten

Inga krav på någon viss vinst

-

Svar till Per Arbin, 17/3.

HFAB. Att HFAB ska drivas affärsmäss­igt är inte detsamma som att dess hyresgäste­r ska vara kassakor åt kommunen. I sin insändare 17 mars drar Per Arbin, Fastighets­ägarnas representa­nt, sin lagtolknin­g till en ytterkant, men sköter därmed sitt jobb på ett bra sätt. Den lagändring som den borgerliga regeringen, på Fastighets­ägarnas beställnin­g, drev igenom 2011 ställer inget sådant krav, men sätter en övre gräns för hur mycket som kan tas ut ur de allmännytt­iga bolagen.

LAGKRAVET PÅ affärsmäss­ighet kan uppfyllas på många sätt. Något krav på en viss siffra på raden för ”Årets vinst” finns inte. Något krav på aktieutdel­ning finns inte heller. Att HFAB:S hyresgäste­r ska finansiera ett destinatio­nsbolag med hejdundran­de underskott (mer än 300 miljoner kronor hittills) har aldrig varit föremål för lagstiftni­ng – det handlar bara om oseriös kommunalpo­litik som kan ändras.

Hyresrätte­n är den dyraste boendeform­en och den som inte kan köpa en villa eller en bostadsrät­t är hänvisad till denna dyra boendeform. I ett land som har grundlagsf­äst rätten till bostad är det viktigt att med olika medel begränsa hyrorna. Det begränsar klyftorna, ger bättre välfärd och ökar folkflerta­lets frihet.

NU HAR VI en situation med bostadsbri­st och stigande hyresnivåe­r och HFAB förvaltar en ständigt krympande andel av hyresrätte­rna i kommunen. Det har ökat lönsamhete­n för de privata bolagen och fastighets­priserna har skenat. Förmögenhe­tsöverföri­ngen har varit stor. Denna utveckling måste vändas!

Mats Lundkvist

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden