Hallandsposten

Svensk teknik ser universums utkant

RYMDEN: RADIOTELES­KOPET ALMA I CHILE FÖRSES MED NY TEKNIK

- IDA ÖSTERBERG/TT

Alma-teleskopet består av 66 stycken radioteles­kop som alla har mottagare för observatio­ner på olika våglängder. På grund av universums expansion så har ljusstråla­r från de mest avlägsna objekten i rymden en längre våglängd än vad man tidigare har kunnat uppfatta och mäta.

FORSKNINGS­GRUPPEN för avancerad mottagarut­veckling (GARD) på Chalmers, har skapat ett instrument som kan ta emot strålar med den här våglängden för observatio­n.

– Vår forskning ledde till att vi har byggt jättebra frekvensom­vandlare, säger Victor Belitsky, professor och ledare för forsknings­gruppen. * Teleskopet Alma (Atacama Large Millimeter/submillime­ter Array) i Atacamaökn­en i Chile består av 66 antenner. Antennerna fungerar tillsamman­s som ett jätteteles­kop. * Projektet, som är ett internatio­nellt samarbete, beskrivs som det största astronomis­ka i världen. * Teleskopet är beläget på 5000 meters höjd på Chajnantor­platån.

MOTTAGAREN KAN ALLTSÅ hjälpa till med att upptäcka vatten i rymden och observera de äldsta objekten i universum. Det kan ge forskare ny förståelse för hur stjärnor, planeter och galaxer föds.

– Det är ganska coolt. Vi kan inte kontroller­a och optimera alla detaljer men vi försöker så bra vi kan, säger Victor Belitsky.

För att minska störande brus i ljussignal­erna så används i mottagarna supraledan­de komponente­r i riktigt kalla temperatur­er, nämligen minus 269 grader Celsius, fyra grader från den absoluta nollpunkte­n.

En grupp på Chalmers har utvecklat ett instrument som gör att man kan lära sig mer om de mest avlägsna delarna av universum.

 ?? Bild: Y. BELETSKY/TT ?? SER LÅNGT. Alma-teleskopet i Chile ska använda nya mottagare från Chalmers för att observera yttre rymden.
Bild: Y. BELETSKY/TT SER LÅNGT. Alma-teleskopet i Chile ska använda nya mottagare från Chalmers för att observera yttre rymden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden