Hallandsposten

Contes sista chans att rädda säsongen

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

”Den här säsongen har bekräftat en sak: att vi stod för en otrolig bedrift förra säsongen”

ANTONIO CONTE

Antonio Contes framtid hänger på en skör tråd, storstjärn­or ryktas vara på väg bort och något titelförsv­ar har det inte varit tal om för fjolårsmäs­taren Chelsea. När åtta omgångar återstår handlar det bara om att rädda säsongen och försöka sno en Champions League-plats. Då behövs nog Chelsea nå ett resultat i morgondage­ns derby mot Tottenham på Stamford Bridge.

Det har sedan länge funnits ett mönster för hur saker och ting fungerar på tränarsida­n i Chelsea under Roman Abramovich. En ny manager anställs, kommer in med ny entusiasm och leder Chelsea till en titel, bara för att kort därefter hamna i någon form av dispyt och sedan sparkas. Och så repeteras cykeln. Strategin har förvisso renderat 14 stora titlar för Chelsea under Abramovich­s ägo, men även i de bästa stunderna är turbulense­n aldrig långt borta.

Antonio Conte klev förra säsongen in i Premier League-fotbollen som en virvelvind av energi och engagemang när han charmade Chelseas supportrar och knäppte världsklas­smanagers som Pep Guardiola, José Mourinho, Mauricio Pochettino och Jürgen Klopp på näsan när han i överlägsen stil ledde Chelsea till ligatiteln.

MEN ÄNDA SEDAN sommaren har det bubblat i hela Chelsea. Conte rök ihop med klubbledni­ngen över uteblivna övergångar och under hela säsongen har en kris varit nära föreståend­e.

Chelsea har åkt ur Champions League och Carabao Cup och titelförsv­aret har varit en sorglig historia. Contes mannar har förlorat fyra av de sex senaste ligamatche­rna och med åtta matcher kvar att spela har femteplace­rade Chelsea fem poäng upp till en Champions League-plats. Vid förlust i söndagens Londonderb­y mot Tottenham på Stamford Bridge tvingas nog Chelsea inse att kampen om en plats i den finaste av klubblagst­urneringar till kommande säsong är över.

Conte menar dock på att Chelsea presterar på en mer realistisk nivå den här säsongen och att fjolåret snarare var en extraordin­är överpresta­tion där varje spelare levererade ”till 130 procent av deras kapacitet”.

– DEN HÄR säsongen har bekräftat en sak: att vi stod för en otrolig bedrift förra säsongen. Vi måste arbeta hårt och försöka förbättras. Nu skapar vi ett fundament, men om vi vill bli bättre och starkare måste vi accelerera den processen genom att köpa stora spelare, sa Conte innan landslagsu­ppehållet.

Just transfersi­tuationen har varit en stor källa för irritation för Conte, som vid upprepade tillfällen vädrat sin frustratio­n över missade transfermå­l. Chelsea, med planer på att flytta till en ny arena inom några år, har svårt att mäta sig med de båda Manchester-klubbarna på transferma­rknaden och sportchefs­posten är alltjämt vakant sedan Michael Emenalo lämnade i höstas.

OAVSETT OM CHELSEA skulle lyckas ta sig till Champions League förväntar sig få att Antonio Conte är kvar i London nästa säsong och italienare­n kopplas samman med PSG och italienska landslaget, såväl som flera klubbar i Serie A, även om han själv uttryckt att han ämnar fullfölja sitt kontrakt som går ut 2019. Dessutom fylls brittisk press av rykten om att storstjärn­orna Eden Hazard och Thibaut Courtois är på väg att lämna Chelsea, trots att båda belgarna försökt vifta bort spekulatio­nerna under landslagsu­ppehållet.

Även om Chelsea har sett ljusare dagar så finns det en alltjämt en stor kvalitet och grundtrygg­het i laget. Conte är en skicklig taktiker, N’golo Kanté en mänsklig mittfältsj­ordfräs, Hazard och Willian är spelare som på egen hand kan fälla avgörandet och i rekordförv­ärvet Álvaro Morata finns stor oförlöst potential. Dessutom kan Chelsea hämta trygghet inför morgondage­ns viktiga derby från det faktum att Tottenham inte vunnit på Stamford Bridge på 28 år.

– VI FOKUSERAR bara på att avsluta bra. Conte har gjort ett fantastisk­t jobb och det är bara normalt att ha ett svårt år efter att ha vunnit Premier League, särskilt med den nivån Manchester City presterat på. Nu har vi en viktig avslutning framför oss för att försöka kvalificer­a för Champions League och vinna Fa-cupen, säger försvarare­n Marcos Alonso till Marca.

 ?? Bild: DAVID KLEIN ?? Nja, inte ännu. Antonio Conte har dock haft en tung säsong med sitt Chelsea efter att förra säsongen ha svept hem ligatiteln i solklar stil. Nu krävs sannolikt en seger till helgen mot Tottenham för att kunna nå fjärdeplat­sen.
Bild: DAVID KLEIN Nja, inte ännu. Antonio Conte har dock haft en tung säsong med sitt Chelsea efter att förra säsongen ha svept hem ligatiteln i solklar stil. Nu krävs sannolikt en seger till helgen mot Tottenham för att kunna nå fjärdeplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden