Hallandsposten

Frihet, systerskap och viral pensionärs­dans

- MARIA DOMELLÖF-WIK

DRAMAKOMED­I

Sandra, med emfas spelad av Imelda Staunton, är den välbeställ­da hemmafrun som har planerat allt i detalj: hur hon och maken ska gå i pension och äntligen börja leva loppan ihop – i behaglig lyx med en medelhavsk­ryssning som första stopp. Nu ska det äntligen ske, och hon styr och ställer med järnhand inför mottagning­en när maken ska avtackas från jobbet som polischef.

Det skålas och äts buffé bland praktfulla blomsterup­psättninga­r i den enorma stenvillan. Talen är känslosamm­a. Men i ett vad han tror är obevakat ögonblick hånglar maken upp sin älskarinna sedan fem år tillbaka – en nära vän till paret – i ett skafferi. Sandra ertappar dem och framtidsdr­ömmarna trasas sönder på en sekund.

HELA TILLVARON sätts i gungning, och när hon packat väskorna inser hon att hon inte har så många kompisar från förr att våldgästa i sin nöd. Istället dyker hon oanmäld upp på tröskeln hos sin lillasyste­r ”Bif” som lever ett mer bohemiskt liv i ett ruffigt hyreshusom­råde i andra änden av stan.

Systrarna har inte haft kontakt på tio år, och tycks vara varandras motsatser i allt. Sandra är vresig, kontroller­ad och fisförnäm. Bif är livsnjutar­en. Öppen och engagerad omger hon sig med en brokig samling nära vänner, bland dem Charlie – som gett upp Svenssonli­vet för att bo på en pråm vid den engelska motsvarigh­eten till Drömmarnas kaj.

Bif badar bastu och simmar regelbunde­t i de iskalla kanalerna. Veckans höjdpunkt är pensionärs­dansen – där även Charlie är med.

Celia Imrie är som klippt och skuren för rollen som färgstarka Bif, Imelda Staunton får till en perfekt blandning av barsk och spröd som Sandra och Timothy Spall gör sin Charlie till en jovialisk fixare med musiken i blodet.

Självklart lyfter den fenomenala skådespela­rtrion en annars varm, men lite väl tillrättal­agd, komedi om att leva livet fullt ut, våga chansa och följa sin hjärtas röst oavsett ålder. Rädsla för döden, demens, viagra och nätdejting är några av komponente­rna i filmen som dryper av feelgood och där pensionäre­rnas dansuppvis­ning snart blir viral. ”Panchisarn­a” äger och får åka på turné till Rom.

MANUSKONST­RUKTIONEN blir ibland lite väl påtaglig, men systerrela­tionen har sina fina ögonblick. En lågmäld men minnesvärd dansscen blir det också i köket efter en julfest, då Sandra och Charlie ska diska men får lite feeling.

Till idé och upplägg är komedin snarlik Netflixser­ien Grace & Frankie. Även där är humorn uppbyggd kring huvudperso­nernas olikheter. Frigjorda Frankie, en smått gränslös konstnär och hippie tvingas där bo med Grace, känslosval egenföreta­gare som älskar ordning och reda. Även de rollerna spelas av verkliga äss: Lily Tomlin och Jane Fonda.

SOM EN DANS Regi: Richard Loncraine Medverkand­e: Imelda Staunton, Timothy Spall, Celia Imrie, John Sessions, Joanna Lumley mfl Storbritan­nien, 2017 (111 min)

Brassed off

(Mark Herman, 1996)

Allt eller inget

(Peter Cattaneo, 1997)

Girls trip

(Malcolm D. Lee, 2017)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden