Hallandsposten

Överkursbe­tonat om Grace Jones

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR

GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI Regi: Sophie Fiennes, Storbritan­nien, 2017 (115 min)

Som sångerska slog Grace Jones igenom i samband med punken. Hon var ingen punkare, men hade en punkig attityd som i kombinatio­n med en megacool androgyn look och en extravagan­t klädsmak gjorde att hon verkligen stack ut i den kommersiel­la popsmeten. Detta var för fyrtio år sedan.

Om Jones har brittiska Sophie Fiennes gjort en två timmar lång film som hamnar i art cinema snarare än dokumentär­filmfacket. Fiennes utgår från att alla som går och tittar på en film om Grace Jones redan vet allt om den här sångerskan och fotomodell­en. Alltså inte ett ord om hennes karriär. Inte ett pip om att Jones var den tuffaste Bondbruden någonsin i Levande måltavla 1985 (Roger Moore såg lite rädd ut).

I stället får vi följa huvudperso­nen i nutid. Eller rättare sagt i filmens nutid som jag gissar är år 2008 eftersom Grace håller på att spela in en platta, bekostad ur egen ficka, tillsamman­s med reggae-legendarer­na och rytmsektio­nen Sly och Robbie, som bara verkar vara måttligt intressera­de av att ställa upp.

VI FÅR SE en karriär på nedåtgåend­e när Jones sjunger La vie en rose i ett hjärndött franskt tv-program, men hon gör fortfarand­e riktiga gig. Filmen får en rivstart med Slave to the rhythm live för att därefter fastna i ältande när Jones bestämmer sig för att åka hem till Jamaica och träffa släktingar och vänner.

För min del hade gärna regissör Fiennes fått förklara ett och annat, till exempel den svårbegrip­liga titeln Bloodlight and Bami, men det gör hon inte. Nu blir det bestående intrycket av filmen att Grace Jones för all del är karismatis­k, men så värst många bra låtar har hon inte på lager.

 ?? Bild: CHRIS PIZZELLO ?? KARISMATIS­K. Men filmen om Grace Jones fastnar i ältande, menar GP:S filmkritik­er Mats Johnson.
Bild: CHRIS PIZZELLO KARISMATIS­K. Men filmen om Grace Jones fastnar i ältande, menar GP:S filmkritik­er Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden