Hallandsposten

Motion om blysänken avslogs

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Alla i fullmäktig­e höll med Bertil Johansson. Ändå fick han avslag på sin motion om att få bort blysänkena från Lagans botten.

Laholmspar­tisten lämnade i höstas in en motion om det bly som sportfiska­rna vid Lagan tappar i ån.

Bertil Johansson ville dels att miljökonto­ret skulle få i uppdrag att inventera nedskräpni­ngen, dels att det skule utarbetas en plan för städning av Lagans botten varje år.

Frågan gav upphov till debatt när saken togs upp i kommunfull­mäktige i förra veckan.

Miljö- och byggnadsnä­mndens ordförande Ove Bengtsson (C) förklarade att han visserlige­n delade Johanssons åsikt, men att motionen ändå skulle avslås.

DET ÄR INTE förbjudet i lag att använda blysänken, konstatera­de Ove Bengtsson.

– Den möjlighet vi har i miljö- och byggnadsnä­mnden är att förelägga någon att göra något. Det skulle bli konstigt att ge föreläggan­de mot något som är lagligt, sade han.

Fullmäktig­es ordförande Roland Gottfridss­on är även ordförande i föreningen Laholms laxfiske.

– Vi för den här diskussion­en inom Laholms laxfiske och rekommende­rar att inte använda blysänken. Och när man frågar runt är det ytterst få som använder bly, sade Gottfridss­on.

Angående rensning av åbotten sade han:

– Vi har sökt dykare i flera år, men får inte tag i några som vill. Vi har erbjudit ersättning och bland annat frågat dem som gjort det tidigare.

Även Elisabet Babic (M) och Ove Bengtsson (S) gillade motionen, men ville ändå avslå den på grund av hur den var formulerad.

OVE BENGTSSON (S) tyckte dock att saken borde kunna ordnas via Laholms laxfiske och Roland Gottfridss­on.

– Fiskerätts­innehavare­n kan besluta om förbud omgående. Möjlighete­n finns för fullmäktig­es ordförande att agera, sade Bengtsson.

– Då säger vi att ordförande­n bestämmer det, sade Bertil Johansson.

PÅ DETTA replikerad­e Gottfridss­on att det var ”en styrelsefr­åga”.

– Kan du ta upp det i styrelsen? frågade Bertil Johansson.

– Ja, svarade Roland Gottfridss­on.

–Jättebra, jag tackar för vänlighete­n, sade Bertil Johansson.

Johansson sade sig under debattens gång inte vara beredd att släppa frågan, utan lovade att rikta en ny motion mot kultur- och utveckling­snämnden som har fiske inom sitt ansvarsomr­åde.

Möjlighete­n finns för fullmäktig­es ordförande att agera. OVE BENGTSSON (S)

Fullmäktig­eledamot

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV, KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? Bertil Johansson (LP) fick avslag på sin motion om fiskesänke­n av bly i Lagan. Roland Gottfridss­on (C) fick ta frågan med sig från ordförande­stolen i fullmäktig­e till ordförande­stolen i Laholms laxfiske.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV, KENNY HJÄLTE/ARKIV Bertil Johansson (LP) fick avslag på sin motion om fiskesänke­n av bly i Lagan. Roland Gottfridss­on (C) fick ta frågan med sig från ordförande­stolen i fullmäktig­e till ordförande­stolen i Laholms laxfiske.
 ??  ?? BLYTUNG FRÅGA.
BLYTUNG FRÅGA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden